Πλέγμα προτάσεων που επιφέρει σημαντικές τροποποιήσεις στο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο διέπει τη λειτουργία των Ανώνυμων Εταιρειών Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ) κατέθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

Το προσχέδιο προβλέπει διεύρυνση του αντικειμένου για τις ΑΑΕΑΠ, με βασικότερα σημεία τη δυνατότητα λειτουργίας μέσω θυγατρικών, ως operators ξενοδοχειακών μονάδων (σ.σ. με το υφιστάμενο πλαίσιο περιορίζονται στην ιδιοκτησία του ακινήτου), και την κατάργηση των υφιστάμενων περιορισμών επενδύσεων ανά κατηγορία ακινήτων. Για παράδειγμα, σήμερα, οι επενδύσεις σε οικιστικά ακίνητα δεν μπορούν να ξεπεράσουν το 25%. Με το προτεινόμενο σχέδιο το παραπάνω πλαφόν καταργείται. 

Η ΕΘΕ ζητά να καταργηθούν και αχρείαστοι επιμέρους περιορισμοί (π.χ. πλαφόν 10% στη χρήση χρηματοδοτικής μίσθωσης όταν πρόκειται για εναλλακτικό χρηματοδοτικό εργαλείο κ.ά.). Επιπροσθέτως, προτείνεται η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του φόρου που καταβάλλουν οι ΑΕΕΑΠ, με την εισαγωγή ανώτατου και κατώτατου συντελεστή, ώστε να περιοριστεί η εξάρτηση από την πορεία επιτοκίων παρέμβασης. Τέλος, ζητείται η μείωση κατά 50% του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ. 

Από ΧΡΗΜΑ WEEK

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ