Tι σημαίνει η τελευταία απόφαση του Εφετείου για τους δανειολήπτες σε Ελβετικό Φράγκο

5

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Παρά τη γενική εντύπωση ότι επίκειται σύντομα μια συνολική ευνοϊκή ρύθμιση για τους 70.000 δανειολήπτες που είχαν την ατυχία να πάρουν δάνεια σε ελβετικό φράγκο, η οδυνηρή πραγματικότητα δείχνει πως δύσκολα θα υπάρξει δικαίωσή τους.

Την περασμένη εβδομάδα, εκδόθηκε μια νέα απόφαση Εφετείου, η οποία ανατρέπει όλα τα μέχρι σήμερα δεδομένα για τους Ελληνες δανειολήπτες που φέρονται να χρωστούν 7-8 δισ. ευρώ δανείων σε ελβετικό νόμισμα. 

Η απόφαση του Εφετείου της Αθήνας, με τον αριθμό 911/2018, εκδόθηκε την περασμένη Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου και καταρρίπτει προηγούμενη πρωτόδικη απόφαση επί μιας συλλογικής αγωγής που είχε ασκήσει η Ένωση Δανειοληπτών σε Ελβετικό Φράγκο. 

Επί της ουσίας, το Εφετείο δεν δέχθηκε ότι όσοι πήραν δάνειο σε ελβετικό φράγκο, για να εκμεταλλευτούν το -τότε- χαμηλότερο επιτόκιο έναντι του ευρώ, παραπλανήθηκαν ή παρασύρθηκαν σε μια επενδυτική επιλογή χωρίς να γνωρίζουν τις συνέπειες της απόφασή τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2014 μέχρι σήμερα, έχουν εκδοθεί περίπου 500 πρωτόδικες αποφάσεις οι οποίες σε ποσοστό 90% ΔΕΝ δικαιώνουν τους δανειολήπτες. Έχουν εκδοθεί περίπου 15-20 δευτεροβάθμιες αποφάσεις που στην πλειονότητά τους δεν δέχονται ότι παραπλανήθηκαν οι δανειολήπτες.

Η απόφαση 911/2018 του Εφετείου ξεχωρίζει, γιατί αφορά μια συλλογική προσφυγή και γι’ αυτό η σημασία της είναι ιδιαίτερη: Θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη όλων των υπόλοιπων υποθέσεων όταν φτάσουν σε δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

Προφανώς και γι’ αυτή την απόφαση του Εφετείου θα ασκηθεί αναίρεση και τελικά η υπόθεση θα καταλήξει στον Αρειο Πάγο και μάλιστα στην Ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου. Η κυβέρνηση αποφεύγει συστηματικά να νομοθετήσει επί του θέματος, αναμένοντας την τελεσίδικη απόφαση των δικαστηρίων.

Πανευρωπαϊκό πρόβλημα το ελβετικό 

Το πρόβλημα των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο που κατέγραψαν σημαντικές κεφαλαιακές ζημίες, μετά το 2014, δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό.

Συνολικά έχουν χορηγηθεί περίπου 100 δισ. ευρώ σε δάνεια με ρήτρα ελβετικού φράγκου και η διευθέτησή τους αφορά και επηρεάζει τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Πολωνία εκτιμάται ότι έχουν χορηγηθεί περισσότερα από 30 δισ. ευρώ δανείων σε ελβετικό φράγκο, ενώ μεγάλου ύψους τέτοια δάνεια έχουν χορηγήσει οι ιταλικές, οι αυστριακές και οι ουγγρικές τράπεζες. 

Οσον αφορά την Ελλάδα, για την απόφαση 911/2018, το Εφετείο στηρίχθηκε σε σχετικά πρόσφατη κοινοτική οδηγία (Μάρτιος 2016), η οποία προφανώς δεν καλύπτει παρελθούσες υποθέσεις δανείων αλλά -κατά τους εφέτες- έχει έντονα «καθοδηγητικό χαρακτήρα». 

Ο Σύλλογος Δανειοληπτών 

Η κοινοτική οδηγία ορίζει ότι κάθε δάνειο που χορηγείται σε συνάλλαγμα πρέπει να εξοφλείται με βάση την τρέχουσα ισοτιμία. Εκτός αν η δανειακή σύμβαση περιγράφει ρητά άλλη διαδικασία. Οι δανειολήπτες προστατεύονται με τη δυνατότητα μετατροπής της σύμβασής τους σε τοπικό νόμισμα, αλλά με σαφείς προϋποθέσεις και όρια.

Εναντίον των 4 συστημικών τραπεζών προσέφυγαν 400 δανειολήπτες με την επωνυμία «Σύλλογος Δανειοληπτών σε Ελβετικό Φράγκο». Την ημέρα της πρωτόδικης εκδίκασης της υπόθεσης, τον Σεπτέμβριο του 2017, προστέθηκαν 2.000 επιπλέον δανειολήπτες. 

Ο Σύλλογος Δανειοληπτών σε Ελβετικό Φράγκο είχε προβάλει ως επιχείρημα ότι οι συμβάσεις δανείων ελβετικού φράγκου ήταν επενδυτικές. Γι’ αυτό οι τράπεζες θα έπρεπε να ορίσουν ειδικά πιστοποιημένους υπαλλήλους για να ενημερώσουν τους δανειολήπτες επί των επενδυτικών κινδύνων που ανέλαβαν.

Τελικά, το Εφετείο αποφάνθηκε ότι οι δανειολήπτες δεν επένδυσαν τα λεφτά που πήραν από την τράπεζα. Το δάνειο χρησιμοποιήθηκε για να καλυφθούν -στεγαστικές κυρίως- ανάγκες.

Οι τράπεζες εκταμίευσαν ελβετικά φράγκα στους δανειολήπτες, τα οποία δανείστηκαν από την αγορά και τα οποία μετατρέπονταν μετά την κατάθεσή τους στον λογαριασμό του δανειολήπτη σε ευρώ. Κάθε δανειολήπτης γνώριζε εξαρχής ότι για κάθε πληρωμή θα γινόταν υπολογισμός με βάση την εκάστοτε συναλλαγματική ισοτιμία. Κάθε δανειολήπτης είχε δικαίωμα να εξοφλήσει το δάνειο σε ελβετικά φράγκα και όχι σε ευρώ.

Get Free Email Updates!

Εγγραφείτε δωρεάν στο newsletter του banks.com.gr

Δέχομαι να αποθηκευθεί το e-mail μου στο σύστημα αποστολής newsletter.

Το e-mail σας δε θα δοθεί ποτέ σε τρίτους. Μπορείτε να απεγγραφείτε όποτε επιθυμείτε.

5 ΣΧΟΛΙΑ

 1. «Που είχαν την ατυχία να πάρουν δάνεια σε ελβετό φράγκο…»

  Ετσι οπως το λεει ο αρθρογράφος νόμιζει κανείς ότι τους χτύπησε μια σπάνια ασθενεία η μια θεομηνία…

  Μια επενδυτική επιλογή έκαναν αγαπητέ κύριε κσι όλες οι επενδύσεις εχουν κάποιο ρίσκο.

  Επειδη κάποιοι νόμισαν ότι βρήκαν την κότα που γεννά χρυσά αυγά με τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο , πρέπει δλδ κάποιοι άλλοι να πληρώσουν τα σπασμένα τους; Εγώ δλδ αν χάσω λεφτα σε αμοιβαία κεφαλαία η μετοχές θα με αποζημιώσει κανείς για τη χασούρα;

  Απορώ με τη νοοτροπία του κύριο που αρθρογραφεί, αν ήμουν κακόπιστος θα ελεγα ότι ειναι και αυτός ένας απο τους έξυπνους που δανείστηκαν σε ελβετικό φράγκο τότε….

  • Προφανώς ο αναγνώστης μας
   δεν είχε το χρόνο να διαβάσει ολόκληρο το κείμενο.
   Ευχαριστώ που τουλάχιστον διάβασε -μόνο-
   την πρώτη παράγραφο ..

  • ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΑΓΑΠΗΤΕ ΚΟΙΤΑΖΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ ΜΟΝΟ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕ ΑΠΟΤΕΡΟ ΣΚΟΠΟ ΜΟΝΟ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΚΕΡΔΟΣ! ΕΙΜΑΙ ΚΙ ΕΓΩ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 70000 ΑΤΥΧΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΣΕ ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ ΚΑΙ ……..ΠΙΣΤΕΨΕ ΜΕ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΗΡΑ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΜΕ ΕΙΧΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΑΛΛΑ ΜΕ ΕΚΑΝΕ ΘΕΟ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΩ ΤΗΝ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΕΚΕΙΝΗ! ΤΑ ΣΠΑΣΜΕΝΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ ΑΚΟΜΗ ΓΙΑ ΠΟΣΟ ΑΚΟΜΗ! ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΜΗΝ………. ΚΛΑΙΓΕΣΤΕ……..ΑΠΛΑ ΞΕΡΕΤΕ ΝΑ ΣΦΥΡΙΖΕΤΕ ΑΔΙΑΦΟΡΑ!

 2. Ως τώρα έχω πληρώσει πάνω από 80.000 ευρώ και χρωστάω κάπου 320.000 για ένα δάνειο με ρήτρα ελβετικού φράγγου 245.000 ευρώ που πήρα πριν 10 χρόνια. Όπως λέει και ο Χρυσοβαλάντης όχι μόνο με κάνανε Θεό για να υπογράψω -τονίζοντας ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ το χαμηλό επιτόκιο και ταυτόχρονα την αξιοπιστία του ευρώ- αλλά εντός 24 ωρών μου αυξήσανε και την αξία του σπιτιού. Δηλαδή κοστολογήσανε το σπίτι στα 225.000 ευρώ , οπότε και μου δίνανε δάνειο 212.500 ευρώ , εγώ απέρριψα την προσφορά τους και επανήρθανε την επόμενη μέρα για να μου δηλώσουνε ότι αυξήθηκε η εκτίμηση της αξίας του σπιτιού στα 257.000 ευρώ και οπότε μπορούσα να εκταμιεύσω το ποσό των 245.000 ευρώ που ζητούσα. Κατά τα άλλα η τράπεζα δε φέρει καμία ευθύνη…..

 3. Γιατί δεν αναφέρεται και τον πιο σπουδαίο παράγοντα? Αν το Ελληνικό κράτος επέτρεπε τις τράπεζες να φαλιρίσουν και δεν μου μείωνε την σύνταξη για να τις σώσει εγώ θα χρωστούσα το ποσό όλο στην τράπεζα που θα αγόραζε την χρεοκοπημένη τράπεζα άλλα σύμφωνα με τα δεδομένα μου θα μπορούσα και θα υποχρεωνόμουν να πληρώσω. Μειώνοντας την σύνταξη μου στο μισό από 2400 στα 1360 που θα βρω το 1000 που υπολόγιζα να δίνω στο δάνειο, στην τράπεζα μου?

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here