Το ΙΡΟ της Play τον Ιούλιο του 2017, στην Πολωνία, το εταιρικό ομόλογο της Sunlight στην Ελλάδα και ο δρόμος (και ) για το ΧΑ.

Θέσαμε χθες ένα quiz, ρωτώντας ποιος νέος διαβαίνει την πύλη του ΧΑ. 

Διευκρινίζοντας, πως πρόκειται για όμιλο ισχυρό, πολυσχιδή και με έντονη επιχειρηματική παρουσία και το ενδιαφέρον σε αυτή την φάση σχετίζεται πιθανότατα με θυγατρική του ομίλου.

Η απάντηση στο quiz αφορά  σ΄έναν που δεν είναι νέος, καθώς στο χρηματιστηριακό ταμπλό είχε πολυετή παρουσία, μέχρι που το 2006 εξαγοράσθηκε/απορροφήθηκε από την Cosmote έναντι υψηλότατου τιμήματος (προκαλώντας μάλιστα αρκετές αντιδράσεις). Έτσι εξηγείται αυτό που λέγαμε ότι έχει ήδη…έμμεση παρουσία στο ΧΑ. 

Ο λόγος για την Sunlight του Ομίλου Olympia (πολυμετοχικό σχήμα, συμφερόντων Πάνου Γερμανού), που τον Ιούνιο του 2017 προχώρησε στην έκδοση εταιρικού ομολογιακού δανείου ύψους 50 εκατ. ευρώ, με σκοπό να χρηματοδοτήσει τα επενδυτικά της σχέδια.

Καθαρά εξωστρεφής επιχείρηση, το 84% των εσόδων προέρχεται από πωλήσεις σε περισσότερες από 100 χώρες), καινοτόμος και πρωτοποριακή στον τομέα της, είχε πωλήσεις 168,4 εκατ., EBITDA στα 17,2 εκατ. (μεγέθη 2016) καταλαμβάνοντας θέση στην πρώτη πεντάδα παγκοσμίως, με κριτήριο τις πωλήσεις μπαταριών έλξης.

Χρηματιστηριακοί κύκλοι συνδέουν τις τελευταίες διοικητικές αλλαγές στον όμιλο, με τον Κώστα Καραφωτάκη να αναβαθμίζεται επί της ουσίας ακόμη περισσότερο, με την σχεδιαζόμενη είσοδο στο χρηματιστήριο Αθηνών.

Προφανώς ο χρόνος της εισόδου θα καθορισθεί από το επενδυτικό περιβάλλον στις διεθνείς αγορές, το κλίμα στην ελληνική και την γενικότερη κατάσταση που θα επικρατεί τότε. Όσον αφορά δε το ύψος της έκδοσης αν και ακόμη είναι σχετικά νωρίς θα καθορισθεί επίσης από τα δεδομένα της αγοράς, προφανώς προχωρώντας σε κεφάλαια πολλαπλάσια των 50 εκατ. του εταιρικού ομολόγου.

Να σημειωθεί, πως πέρυσι το καλοκαίρι εισήχθη στο χρηματιστήριο της Βαρσοβίας η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Play (συμφερόντων του επιχειρηματία και του ισλανδικού fund Novator) πραγματοποιώντας το μεγαλύτερο ΙΡΟ που έχει πραγματοποιηθεί ever από ιδιώτη στην Πολωνία. Η συνολική αξία της δημόσιας προσφοράς ανήλθε κοντά στο 1 δισ. ευρώ (στα 36 ζλότι Πολωνίας η μετοχή). Η ζήτηση είχε υπερκαλυφθεί δύο φορές, γνωρίζοντας πρωτοφανή ανταπόκριση. Η Play πέτυχε μέσα σε μία 10ετία από ένα μικρό μερίδιο αγοράς του 5% το 2008 να εξελιχθεί ανεβαίνοντας στην δεύτερη θέση με 27% ξεπερνώντας T- Mobile, Deutsche Telekom, Plus της Polkomtel έχοντας μία πελατειακή βάση άνω των 14 εκατ. συνδρομητών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here