Η Ελλάδα και η Αίγυπτος συµφώνησαν οριστικά σε – µερική – οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών τους (δηλαδή της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονοµικής Ζώνης) µε το όριο του 28ου µεσηµβρινού να αποτελεί το σηµείο – κλειδί για την οριστικοποίηση της συµφωνίας.

Προφανής καταλύτης της συμφωνίας ήταν το προ 8μήνου υπογραφέν παράνομο Μνηµόνιο Συναντίληψης Άγκυρας – Τρίπολης.

  • Η Ελληνο-Αιγυπτιακή συµφωνία εναρμονίζεται πλήρως µε το δίκαιο της θάλασσας όπως έχει εφαρµοσθεί σε πρακτική και σε νοµολογία.
  • Επιβεβαιώνεται  η πάγια Ελληνική θέση ότι τα νησιά έχουν κυριαρχικά δικαιώµατα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.
  • Κατοχυρώνεται η επήρεια των νησιών µας σε θαλάσσιες ζώνες.

Από κάθε άποψη η Ελληνο-Αιγυπτιακή συμφωνία αποτελεί εθνική επιτυχία που έρχεται µετά την συµφωνία µε την Ιταλία και κλείνει µία περίοδο αδράνειας και δισταγµών στην εξωτερική πολιτική.

Η χώρα µας αυξάνει σηµαντικά το κυριαρχικό της αποτύπωµα και κατοχυρώνει τα κυριαρχικά της δικαιώµατα και τη δικαιοδοσία της.

Είναι µία συµφωνία µεταξύ χωρών που δεν αµφισβητούν η µία τα δικαιώµατα της άλλης, δεν εκβιάζουν, δεν απειλούν.

Η συµφωνία συνοµολογήθηκε µε το Κάιρο µετά από 13 γύρους διαπραγµατεύσεων και 15 χρόνια µετά την έναρξη τους καθώς και 8 µήνες µετά τη συµφωνία Άγκυρας-Τρίπολης.

Η Λιβύη πλέον βρίσκεται µεταξύ δύο απολύτως νόµιµων οριοθετήσεων (Ελλάδα-Ιταλία και Ελλάδα-Αίγυπτος). Η κυβέρνηση της Λιβύης δεν έχει καµία απολύτως νόµιµη βάση να απορρίπτει την συζήτηση µε την Ελλάδα για να ολοκληρωθεί µε νόµιµο τρόπο η οριοθέτηση µεταξύ µας ΑΟΖ στην περιοχή νοτίως της Κρήτης.

Επιβεβαιώθηκε ότι η τήρηση του δικαίου της θάλασσας αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών των χωρών στην περιοχή.

Η σημερινή οριοθέτηση των ΑΟΖ Ελλάδας και Αιγύπτου είναι τµηµατική, δηλαδή αποτελεί τµήµα συνολικής µεταγενέστερης οριοθέτησης µεταξύ των δύο χωρών. Τη συµφωνία υπέγραψαν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, και ο Αιγύπτιος οµόλογός του, Σάµεχ Σούκρι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here