Παρακολουθώντας το νέο”άλμα” στις τιμές του φυσικού αερίου οι επιχειρηματίες ζήτησαν συνάντηση συνεννόησης με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη.
Εκτίναξη κατά 6% των τιμών μετά την απόφαση του Καϊρου να διακόψει την προμήθεια φ/α με συνέπεια τα futures να φθάσουν μέχρι τα 53,57 ευρώ/MWh.
Σωρευτικά κατά 30% ακριβότερες οι τιμές απ’ ότι πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή με τις προβλέψεις να παραπέμπουν  σε ακόμη ακριβότερες τιμές.
Δυσοίωνη εξέλιξη και ακόμη είμαστε στις 31 Οκτωβρίου, με τον χειμώνα μπροστά μας.
Για αυτό και η συνάντηση της Δευτέρας ήταν σημαντική για την εγχώρια παραγωγή/μεταποίηση, ενδεικτικό το γεγονός της συμμετοχής και των  10 μελών της Επιτροπής Ενέργειας με επικεφαλής τον πρόεδρο του Συνδέσμου, Δημήτρη Παπαλεξόπουλο.
Εκπρόσωποι, μεταξύ άλλων, των Mytilineos, Motor Oil, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΤΙΤΑΝ, Helleniq Energy, Viohalco προκειμένου να εξυρεθεί κοινός τόπος.
Κυρίως όμως να προωθηθούν θέματα που παραμένουν (από την θητεία του Κώστα Σκρέκα) σε εκκρεμότητα.
Ενδεικτικό παράδειγμα, η δέσμευση (του πρώην ) για την επιδότηση με 50 ευρώ τη μεγαβατώρα βιομηχανιών εκτεθειμένων στον ανταγωνισμό.
Παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δώσει προέγκριση για τον μηχανισμό αυτόν για το 2023, με έναρξη ισχύος τον περασμένο Απρίλιο, ακόμη να αποσταλεί η επίσημη κοινοποίηση που θα «κλειδώσει» τη στήριξη μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης ( ! ).
Οι τιμές ενέργειας, παρά την περιστασιακή μείωσή τους, παραμένουν και αναμένεται να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα.
Συνεπώς, η διασφάλιση ενός προβλέψιμου και ανταγωνιστικού ενεργειακού κόστους για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις απέναντι στις συνεχείς διακυμάνσεις είναι όρος επιβίωσής τους και διευκολύνει μια επιτυχημένη μετάβαση σε χαμηλότερο ανθρακικό αποτύπωμα, επισημαίνει ο ΣΕΒ.
Όπως σημειώνει, αποτελεί προϋπόθεση για να αποφευχθεί η συρρίκνωση παραγωγικών δραστηριοτήτων και η απώλεια θέσεων εργασίας στην Ελλάδα (όπως και στην υπόλοιπη ΕΕ).
Παράλληλα, υπογραμμίζει πως σε μια περίοδο που οι γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή δημιουργούν νέες ανησυχίες για ανατροπές στις τιμές ενέργειας διεθνώς, πολλά κράτη–μέλη της ΕΕ, ήδη, λαμβάνουν δραστικότερα μέτρα για τη διασφάλιση ανταγωνιστικών και προβλέψιμων τιμών ενέργειας ώστε να περιορίζουν, για μεσοπρόθεσμο διάστημα, τις υπαρξιακές αβεβαιότητες στις ενεργοβόρες επιχειρήσεις τους.
Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή Ενέργειας του ΣΕΒ, με επικεφαλής τον πρόεδρο του Δ.Σ., Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, στη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρο Σκυλακάκη, παρουσία της υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρας Σδούκου, ανέδειξε 3 πεδία παρεμβάσεων που πρέπει να υλοποιηθούν σε υψηλή προτεραιότητα, ώστε να διαμορφωθεί ένα προβλέψιμο και ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας με βράχυ-μεσοπρόθεσμη διάρκεια:
1. Συγκράτηση του κόστους ενέργειας, μέσα από την έγκαιρη καταβολή της αντιστάθμισης του έμμεσου κόστους εκπομπών CO2 για τα έτη 2021-2030 για τις επιλέξιμες επιχειρήσεις, την άσκηση πίεσης στην Ε.Ε. για επέκταση για το 2024 και 2025 των μέτρων του προσωρινού πλαισίου κρίσης και μετάβασης (TCTF), τη λειτουργία αυτοτελούς μηχανισμού αποζημίωσης διαθεσιμότητας ευέλικτης ζήτησης, την προσαρμογή του καθεστώτος χρεώσεων χρήσης συστήματος (ΑΔΜΗΕ) και δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) στις ανάγκες των ενεργοβόρων επιχειρήσεων, αντιστάθμιση μέρους του κινδύνου/κόστους διαμόρφωσης (shaping cost) των πράσινων PPAs.
2. Βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς ενέργειας.
3. Πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την άρση της επιβολής «τέλους διέλευσης» φυσικού αερίου από τη Βουλγαρία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ