Συνέντευξη, Τάσος Βαμβακίδης, Εμπορικός Διευθυντής, PCT SA

Για την πορεία του ΣΕΠ από το 2009 μέχρι σήμερα, το τελωνειακό καθεστώς, τον όγκο φορτίων που διακινούνται και τις προοπτικές για το μέλλον, μιλά στο ΧΡΗΜΑ ο εμπορικός διευθυντής της PCT SA (Piraeus Container Terminal SA), Τάσος Βαμβακίδης.

Μιλήστε μας για τον ΣΕΠ και την κατάταξή του στη διεθνή εμπορευματική αγορά.

Ο Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά είναι εταιρεία συσταθείσα στην Ελλάδα το 2008 και είναι θυγατρική εταιρεία της COSCO Shipping Ports Limited, ενός εκ των τεσσάρων κορυφαίων φορέων εκμετάλλευσης λιμένων στον κόσμο.

Την 1η Οκτωβρίου 2009, η ΣΕΠ AE ανέλαβε για 35 έτη την υλοποίηση της Σύμβασης Παραχώρησης για τους προβλήτες II και III, και με συνεχείς επενδύσεις σε υλικοτεχνικές υποδομές κατάφερε, σε μια δεκαετία, να γίνει πλέον ο Πειραιάς το πρώτο λιμάνι της Μεσογείου και ένα από τα πέντε μεγαλύτερα της Ευρώπης.

Η στρατηγική θέση του Πειραιά τον καθιστά ιδανικό λιμάνι μεταφόρτωσης για όλη τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, ενώ η σύνδεσή του με το ευρωπαϊκό σιδηροδρομικό δίκτυο τον ορίζει ως Νότια Πύλη της Ευρώπης, με τη γρηγορότερη πρόσβαση σε χώρες της βαλκανικής χερσονήσου και της Κεντρικής Ευρώπης.

Ποιες είναι οι δραστηριότητες του ΣΕΠ και σε τι τελωνειακό καθεστώς δουλεύει;

Κύριες δραστηριότητες του ΣΕΠ είναι η παροχή υπηρεσιών φόρτωσης/εκφόρτωσης και αποθήκευσης για εισαγόμενα και εξαγόμενα φορτία και φορτία διαμετακόμισης που διακινούνται με εμπορευματοκιβώτια μέσω του λιμένα του Πειραιά. Το τελωνειακό καθεστώς του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων είναι Ελεύθερη Ζώνη.

Ποιος είναι ο μέσος όγκος φορτίων που διακινεί κάθε χρόνο;

Το έτος 2009, διακινήθηκαν 685.440 TEU, ενώ για το 2019, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο του 2019, διακινήθηκαν 3.493.039 TEU.

 Ποια είναι η συνεργασία σας με τον σιδηρόδρομο;

H ΣΕΠ ΑΕ είναι συνδεδεμένη με το Ευρωπαϊκό Σιδηροδρομικό Δίκτυο. Υπάρχει η δυνατότητα διαχείρισης έως και δέκα (10) συρμών κατά τη διάρκεια της μέρας, με σκοπό την άμεση μεταφορά των εμπορευμάτων στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και των Βαλκανίων.

 Ποιοι είναι οι στόχοι σας και ποιες οι προοπτικές ανάπτυξης;

Το όραμά μας είναι η καθιέρωση του ΣΕΠ ως το μεγαλύτερο hub της Μεσογείου και να παρέχουμε στους πελάτες μας την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση.

……………………

Περιοδικό ΧΡΗΜΑ, τευχ. Σεπτ-Οκτ 2019

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here