Ο Μ. Senteno αποκάλυψε ποιες τράπεζες θα επιβιώσουν 

0

Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Ο νέος Πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, αποκάλυψε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το μέλλον του τραπεζικού συστήματος στην Ενωμένη Ευρώπη.

Με απλά λόγια, o Πορτογάλος  εξήγησε στους ευρωβουλευτές που μετέχουν στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου πως η Ευρωζώνη θα αποκτήσει ένα κοινό σύστημα ασφάλισης όλων των τραπεζικών καταθέσεων.

Όλων των τραπεζικών καταθέσεων; Όχι ακριβώς.

Όσο κι αν ακούγεται παράταιρο, η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, αυτή που ξέσπασε το 2008 και τώρα πια αποτελεί μακρινό παρελθόν, τελικά λειτούργησε ως βάλσαμο για τον καπιταλισμό.

  • Ο παραδοσιακός καπιταλισμός, η θεωρία συγκέντρωσης των κεφαλαίων για την οικονομική ανάπτυξη δεν επιτρέπει ποτέ στο χρηματοοικονομικό κομμάτι του να ξεπερνά το 100% της πραγματικής οικονομίας.

Η κατάσταση εξόκειλε  τα χρόνια της χρηματοπιστωτικής φούσκας.

  • Το 2007, ένα χρόνο προτού ξεσπάσει η κρίση, τα financials αντιστοιχούσαν στο 150% των εσόδων της πραγματικής οικονομίας.

Ήρθε λοιπόν η κρίση, εκδηλώθηκε ένας παγκόσμιος χρηματοπιστωτικός σεισμός, συγκλονίστηκαν ακόμη και οι ισχυρότερες οικονομίες της υφηλίου.

Για 10 ολόκληρα χρόνια ο πλανήτης βίωσε την οδυνηρή επιστροφή του στην πραγματικότητα….

  • Check to Reality και για τις ελληνικές τράπεζες.

Κερδισμένες θα βγουν οι τράπεζες που μπορούν, αυτές που γνωρίζουν να ασκούν την παραδοσιακή τραπεζική.

Τα μερίδια αγοράς θα αλλάξουν. Ωφελημένες θα βγαίνουν καθημερινά οι τράπεζες εκείνες που διαθέτουν τα έμπειρα στελέχη, τις διαδικασίες και τους μηχανισμούς για την αξιολόγηση της πραγματικής πιστοληπτικής αξιοπιστίας των επιχειρήσεων και των δανειοληπτών.

Η δουλειά του Τραπεζίτη είχε παραγίνει εύκολη τα χρόνια πριν από την κρίση.

Κέρδιζαν πολλά από το dealing room και τα golden boys, παραγνωρίζοντας την αξία του παραδοσιακού τραπεζικού στελέχους που είχε τις κεραίες του τεντωμένες στην αγορά, ήξερε τα μυστικά των πελατών της γειτονιάς, τις παραξενιές και τις αδυναμίες τους.

  • Όσες τράπεζες «ξέχασαν» το παραδοσιακό βιβλίο και «κοιμήθηκαν» πάνω στα εύκολα κέρδη θα υποφέρουν.

Θα εξαγοραστούν στην πραγματική τους αξία: Την αξία των κεφαλαίων τους και μόνον….

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here