Aνοίγει από αύριο η πλατφόρμα για την πρώτη αρωγή για τη στήριξη των πληγέντων, τόσο για τις οικίες όσο και για τις επιχειρήσεις.

Ο πρωθυπουργός τόνισε  πως ο Προϋπολογισμός θα καλύψει τις επιπλέον δαπάνες του ΕΛΓΑ για την αποζημίωση των αγροτών και κτηνοτρόφων.

O κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως την Τρίτη θα συναντηθεί στο Στρασβούργο με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προκειμένου να συζητήσουν για τους ευρωπαϊκούς πόρους για την στήριξη της περιοχής της Θεσσαλίας.

Όπως ανέφερε, η ΕΕ δαπανά πολλούς πόρους για την ενεργειακή μετάβαση ώστε να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή, αλλά πολύ λίγους για να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα που φέρνει ήδη η κλιματικής αλλαγής, όπως ήταν η κακοκαιρία Daniel.

  • “Έχουμε πολλές επιλογές χρηματοδοτικών εργαλείων που η Ευρώπη μπορεί να βοηθήσει, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. Είμαι σίγουρος πως η Ευρώπη θα στηρίξει οικονομικά την πατρίδα μας…”

Η Ελληνική οικονομία είναι σήμερα πιο ισχυρή, μετά και την αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Έχει τις δυνατότητες να ξεπεράσει τη κρίση, αλλά θα χρειαστούμε και την βοήθεια της ΕΕ.

Αναλύοντας το πλαίσιο των μέτρων η κα. Ειρήνη Αγαπηδάκη, αναπληρώτρια υπ. Υγείας ανέφερε από την πλευρά της αναφέρθηκε στο σχέδιο του Υπ. Υγείας για τις απειλές σε θέματα δημόσιας υγείας. Το σχέδιο έχει τέσσερα σκέλη.

  1. Το πρώτο αφορά τον έλεγχο του πόσιμο νερό
  2. Το δεύτερο αφορά τις οδηγίες προς τους πολίτες για τα λιμνάζοντα ύδατα και τα νεκρά ζώα.
  3. Ο τρίτος άξονας αφορά την επιδημιολογική επιτήρηση, έχοντας ήδη σταλεί οδηγίες στα υγειονομικά ιδρύματα της περιοχής για πιθανότητα εμφάνισης λοιμώξεων όπως γαστρεντερίτιδες.

Ο τελευταίος άξονας αφορά τον εντομολογικό έλεγχο, καθώς η περιοχή είχε ήδη δείγματα του Ιού του Δυτικού Νείλου, όπου πρόβλημα αναμένεται να υπάρχει μετά την αποστράγγιση των υδάτων.

Ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, κ.  Λευτέρης Αυγενάκης, αναφέρθηκε αρχικά στη συλλογή, την κάψη και τη ταφή των νεκρών ζώων, η οποία ήδη έχει ξεκινήσει.

Ο κ. Αυγενάκης ξεκαθάρισε πως τα νεκρά ζώα θα πρέπει να συγκεντρωθούν άμεσα και πως οι αποζημιώσεις θα δοθούν έτσι κι αλλιώς με βάση τα καταγεγραμμένα στοιχεία που ήδη υπάρχουν. Ανέφερε πως ξεκινούν έλεγχοι για τα νερά άρδευσης, ενώ ανέφερε πως με βάση τις εκτιμήσεις των ειδικών δεν ισχύει πως τα εδάφη θα είναι ανενεργά για τα επόμενα έτη.

Για τις ζωοτροφές ανέφερε πως οι ανάγκες θα καλυφθούν από την κρατική αρωγή και την Περιφέρεια. Αναφορικά με τις αιτήσεις για το χαμένο ζωικό κεφάλαιο προχωρούν στην πλατφόρμα Αρτεμις του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Για το χαμένο φυτικό κεφάλαιο θα υπάρχουν τις επόμενες ημέρες 100 νεα στελέχη για να ενδυναμωθούν οι υπηρεσίες άμεσα για τις αποζημιώσεις.

Τέλος η κ. Σοφία Ζαχαράκη, ανέφερε πως οι δομές κοινωνικής πρόνοιας στην περιοχή της Θεσσαλίας δεν αντιμετώπισαν πρόβλημα. Η καταβολή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και του στεγαστικού επιδόματος παρατείνεται για 3 μήνες, εξήγησε, χωρίς νέα αίτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here