Μετά από 13 χρόνια εκτός επενδυτικής βαθμίδας, η DBRS από τις μεγάλες, ήρθε να δώσει το πολυπόθητο BBB- βάζοντας επίσημα και πάλι την οικονομία μας στο κάδρο των μακροπρόθεσμων επενδυτών.

  • Θυμίζουμε ότι μέχρι τώρα και βάσει καταστατικού πολλά funds δεν μπορούσαν να επενδύσουν στο Ελληνικό χρηματιστήριο κάτι που πλέον είναι εφικτό.

Το νέο δεν δίνει στιγμιαία θετική χροιά άλλα μακροπρόθεσμη κάτι που πρέπει να καταλάβουν οι συμμετέχοντες στην αγορά.

Για πρώτη φορά πάντως και για όσο θυμόμαστε η αγορά τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα δεν συντήρησε το ανοδικό momentum που είχε πριν την ανακοίνωση του νέου.

Μπορεί να έπαιξε και ρόλο η μεγάλη φυσική καταστροφή που συνέβη σε βραχυπρόθεσμο πάντα ορίζοντα.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρξει ανακάτεμα της τράπουλας να υπάρξουν αρκετοί που η διόρθωση του πέταξε εκτός και από Δευτέρα να δούμε σε κάθε περίπτωση την αύξηση του volatility μιας και αρκετά κεφάλαια θα κοιτάξουν να μπουν και πάλι στην αγορά έχοντας παρόλα αυτά ψηλά στημένους τους πωλητές.

Παράλληλα η εβδομάδα είναι και λήξης και μένει να δούμε την Παρασκευή κερδισμένους και χαμένους από την κίνηση του τελευταίου τριμήνου.

Μία bull αγορά έχει σαν χαρακτηριστικό τις κοντές μέχρι 38% και γρήγορες διορθώσεις σε χρόνο.

Ο τραπεζικός πλήρωσε το αντίστοιχο -38% στις 958 μονάδες με τον ΓΔ να αντιδράει αρκετούς πόντους νωρίτερα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι έτσι όπως εξελίχτηκε η κίνηση το ενδιαφέρον για την Ελληνική αγορά παράλληλα με το volatility θα αυξηθεί κατακόρυφα.

Αναμφίβολα το μεγάλο νέο της προηγούμενης εβδομάδας ήταν η μαμούθ προσφορά της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟ μιας και έδωσε 3,27 δις για την 25ετή παραχώρηση της πετώντας εκτός διεθνή μεγάλα ονόματα με το επόμενο τίμημα της VINCI-ΜΥΤΙΛ να είναι στα 3,1 δις.

Πάντως με την ανακοίνωση της δημοπράτησης το σύνολο του κατασκευα- στικού κλάδου διόρθωσε έντονα ακολουθώντας για μία ακόμα φορά το sell the news.

Η ΓΕΚ πάντως χρειάζεται γρήγορα την πώληση της θυγατρικής ΤΕΝΕΡΓΑ αν θέλει να αναμορφώσει σημαντικά τον μεγάλο τραπεζικό δανεισμό της.

Να θυμίσουμε ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει σημαντική προσφορά μετοχών από νέες εισαγωγές με την OPTIMA να φαίνεται να ξεκινάει τον χορό και από πίσω να ακο- λουθούν NOVAL και ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ από νέες εισαγωγές άλλα και διάθεση πακέτων σε ΕΛΠΕ και CENERGY.

Mην ξεχνάμε δε ότι μετά την επενδυτική βαθμίδα ανοίγει ο δρόμος για την αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις συστημικές τράπεζες με αρκετά funds να περιμέ- νουν εναγωνίως την προσφορά.

Μπορεί τα παραπάνω να τραβήξουν σημαντική ρευστό- τητα από το σύστημα παρόλα αυτά τα νέα κεφάλαια που θα εισρεύσουν σε βάθος χρό- νου εύκολα μπορούν να απορροφήσουν την προσφορά.

Από την άλλη η αγορά θα αποκτήσει πολύ μεγαλύτερο βάθος και κύρος με τον τζίρο να αναμένεται ότι θα αυξάνεται σταδιακά.

Η ΕΧΑΕ είναι η πλέον κερδισμένη από το γεγονός. Τα αποτελέσματα φαίνεται να υποστηρίζουν τις αποτιμήσεις ενώ η επενδυτική βαθμίδα είναι δεδομένο ότι αυτόματα αυξάνει τις αποτιμήσεις στο ταμπλό μιας και το ρίσκο χώρας μηδενίζει.

Τεχνικά η αγορά μπέρδεψε σημαντικά μιας και μπορεί το ημερήσιο να μας είχε short παρόλα αυτά το κλείσιμο της εβδομάδας μας βρήκε έστω και οριακά short στον ΓΔ και στον τραπεζικό με τον ftse25 να συντηρεί το Long του στο κλείσιμο Παρασκευής.

Το θέμα είναι ότι το νέο stop σε εβδομάδα στον ΓΔ είναι ίδιο με το ημερήσιο στις 1325 μονάδες .

Η συνεδρίαση της Δευτέρας αναμένεται να ανοίξει με σημαντικά κέρδη και πιθανότατα κοντά στις 1300 μονάδες και μένει να δούμε το κλείσιμο αλλά και τις υπόλοιπες συνε- δριάσεις της εβδομάδας που είναι και λήξη παραγώγων.

Στα στατιστικά για το 2023 ο ΓΔ κερδίζει +35,46%, ο Ftse25 +35,61%, ο τραπεζικός +55% και ο ftsem +46%.

Η αγορά πλέον αποκτά όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον προσελκύοντας νέους επενδυτές. Το θέμα είναι να μην προσπαθήσουμε να την κερδίσουμε βραχυπρόθεσμα μιας και είμα- στε σίγουροι ότι το volatility εύκολα σε ελκύει να κινηθείς. Είναι δεδομένο ότι όποιος δει την αγορά πιο απομακρυσμένα και πιο μακροπρόθεσμα είναι δεδομένο ότι θα βγει πολύ πιο κερδισμένος.

Τα συναισθήματα που προκαλεί μία μεγάλη άνοδος ή πτώση μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα είναι δύσκολο να τιθασευτούν παρόλα αυτά όποιος το καταφέ- ρει ακολουθώντας μία συγκεκριμένη στρατηγική θα είναι και ο πιο κερδισμένος. Μένει να δούμε αν τα στατιστικά λειτουργήσουν για μία ακόμα φορά και το κλείσιμο του έτους να καταφέρει να μας βρει ακόμα καλύτερα και στα υψηλά μας.

Στην παρούσα πρώτο σημα- ντικό μας μέλημα η κατοχύρωση του 1325.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here