Ο γιός του καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας Γιώργου Μπήτρου, Κωνσταντίνος διαχειρίζεται με επιτυχία την HIG που τον τελευταίο καιρό δείχνει τη διάθεση της για ακόμη μεγαλύτερες και περισσότερες επενδύσεις στην Ελλάδα.

 Η συμφωνία με την οικογένεια Βεϊνόγλου (την οποία φαίνεται πως εκτιμά ιδιαιτέρως) ολοκληρώνεται μέσα στον Φεβρουάριο, έχει ήδη αποκτήσει το 45% των ξενοδοχείων του Κυπριώτη και μέχρι το 2025 θα έχει τοποθετήσει στην Ελλάδα 1,5 δις Ευρώ.

Σχεδιάζει μια σημαντική επένδυση στην Κρήτη, όχι όμως σε έναν από τους γνωστούς τουριστικούς προορισμούς αλλά σε κάτι καινούργιο…

Η  HIG πρωτοεμφανίστηκε στην Ελλάδα το 2014 με την διάσωση και αναδιάρθρωση της Μαϊλλης. Από το 2019 παρείχε κεφάλαια στην Dimand AE, που επέτρεψαν στην εταιρία να μεγεθύνει την κεφαλαιακή της αξία της από €65εκ σε €170εκ εντός 3 ετών.

Η εταιρία πρόσφατα μπήκε στο Χρηματιστήριο  Αθηνών, αποτελώντας το πρώτο IPO μετά την οικονομική κρίση του 2008.

Τουρισμός και logistics φαίνεται πως είναι οι κυρίαρχοι επενδυτικοί στόχοι Real Estate της HIG .

H «H.I.G. Capital Advisors LLC» με δύναμη πυρός άνω των 52 δις δολαρίων ενεργητικό, στην Ελλάδα έχει επενδύσει από το 2014 και μετά συστηματικά και μακροπρόθεσμα τόσο για τη διάσωση προβληματικών εταιριών, μέσω της ανακεφαλαιοποίησης τους, εξυγιαίνοντας τους και δίνοντας τους σημαντική αναπτυξιακή δυναμική, αλλά και στην εξαγορά εταιριών, με στόχο την σημαντική ανάπτυξη τους με έμφαση στην προστιθέμενη αξία.

Το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνο Μπήτρο Γενικό Διευθυντή της Inventio, αποκλειστικού συνεργάτη της HIG Capital στην Ελλάδα, «τρέχει» αυτή την περίοδο το μεγάλο real estate project της Χαλυβουργίας Ελλάδας, ύψους 300 εκατ. ευρώ, βρίσκεται στην τελική ευθεία για την εξαγορά της ηγέτιδας εταιρείας logistics Βεϊνόγλου, ολοκληρώνει μια ακόμη εξαγορά ξενοδοχειακού συγκροτήματος – resort στην Κρήτη και βολιδοσκοπεί νέες επενδύσεις με έμφαση σε logistics και τουρισμό.

H HIG, έχει επικεντρωθεί μέσω των επενδύσεων της στα ξενοδοχεία και στα logistics, αλλά όπως επισήμανε ο κ. Μπήτρος υπάρχουν τουλάχιστον άλλοι δύο κλάδοι στους οποίους θα επεκταθεί η HIG στο άμεσο μέλλον χωρίς ωστόσο να τους κατονομάσει, σημείωσε δε ότι η στόχευση τους αφορά και στα single ticket NPLs, ενώ απέκλεισε το fund να διεκδικήσει μεγάλα χαρτοφυλάκια NPLs.

Με την ολοκλήρωση των επενδύσεων στο κλάδο των logistics, που περνούν μέσα από το project της Ελληνικής Χαλυβουργίας ΑΕ αλλά και την εξαγορά της Βεϊνόγλου, η HIG, προσδοκά να δημιουργήσει έναν καθετοποιημένο όμιλο logistics, με εγκαταστάσεις 600.000 τετραγωνικών μέτρων και μερίδιο αγοράς άνω του 18%.

Ειδικότερα, στην Ελληνική Χαλυβουργία ΑΕ, η εταιρεία προχώρησε στην διαγραφή δανείων άνω 150 εκατ. € με ανταλλαγή οικοπέδου-παλαιού χαλυβουργείου που έκλεισε το 2012 και μέσω υπαγωγής στο αρ. 106 του ν. 3588/2007.

Μετά από ένα μεγάλο διάστημα διεργασιών η HIG προχώρησε στην εξαγορά των δανείων της Χαλυβουργίας  Ελλάδος, συμφερόντων της οικογένειας Μάνεση από την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς, οι οποίες είχαν πραγματοποιήσει σχετικό διαγωνισμό πώλησης, ενώ πρωθύστερα είχε εξαγοράσει και επιπλέον οφειλές 50 εκατ. ευρώ από την Eurobank , ελέγχοντας έτσι χρέη 150 εκατ. ευρώ.

Η διαδικασία που ακολουθήθηκε είχε σαν αποτέλεσμα τη  διάσωση της εταιρίας (περίπου 600 θέσεις εργασίας) και τη συνέχιση της δραστηριότητας του χαλυβουργείου του Βόλου.

Σήμερα η Η.Ι.G προχωρά στη μετατροπή του οικοπέδου σε πρότυπο κέντρο διεθνών μεταφορών και αποθήκευσης (μέσω τραίνου, πλοίου, φορτηγών- trimodal) με το εκτιμώμενο ετήσιο όφελος για την Ελληνική Οικονομία να ανέρχεται σε 70 εκ από την έναρξη λειτουργίας του, έχοντας σημαντικό πολλαπλασιαστικό αντίκτυπο για την Ελληνική Οικονομία.

 

Όσον αφορά το deal της εξαγοράς της Βεϊνόγλου έρχεται στην 100στή επέτειο λειτουργίας της στο χώρο των μεταφορών και αφορά στην εξαγορά πλειοψηφικού ποσοστού, πληροφορίες αναφέρουν 80% του ομίλου Βεϊνόγλου, που εκτιμάται ότι έκλεισε το 2022 με 120 εκατ. κύκλο εργασιών.

Μεταξύ των δύο πλευρών έχει ουσιαστικά επέλθει συμφωνία και μόνο τεχνικές λεπτομέρειες απομένουν για την ολοκλήρωση της εξαγοράς.

Σημειώνεται ότι, η οικογένεια Βεϊνόγλου θα διατηρήσει το management, ενώ με την ολοκλήρωση της συμφωνίας δημιουργούνται σημαντικές προοπτικές μελλοντικής ανάπτυξης στον όμιλο, αξιοποιώντας τα κεφάλαια που μπορεί να διαθέσει η HIG για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας logistics, αλλά και τις πιθανές συνέργειες που θα δημιουργηθούν, με δεδομένο το σημαντικό πλάνο που έχει θέσει σε εφαρμογή ο αμερικανικός όμιλος στον τομέα των logistics.

Η Βεϊνόγλου είναι εταιρεία logistics και ταχυμεταφορών, με παρουσία σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία, Κύπρο, Βόρεια Μακεδονία και Κόσοβο, διαθέτει τις κεντρικές αποθήκες του, επιφάνειας 55.000 τ.μ., στην περιοχή της Ελευσίνας, ενώ το 2016 ο όμιλος προχώρησε στη δημιουργία ακόμη ενός συγκροτήματος logistics, επιφάνειας 16.000 τ.μ., στην περιοχή του Ασπροπύργου.

Το 2020 η εταιρεία ολοκλήρωσε τη δημιουργία νέων υποδομών 45.000 τ.μ., που έχουν μισθωθεί από την αλυσίδα Public – Media Markt, αυξάνοντας τη συνολική επιφάνεια των ακινήτων που διαχειρίζεται σε σχεδόν 200.000 τ.μ.

Υπενθυμίζεται ότι η HIG έχει κάνει απόβαση στην αγορά των logistics από το 2020 οπότε εξαγόρασε την Μακιός ΑΕ με έδρα την Θεσσαλονίκη, ενώ το 2021 προχώρησε στην εξαγορά και της Ολυμπιάς-Κανδύλης.

Και στις δύο εταιρείες η HIG εξαγόρασε την πλειοψηφία των μετοχών, διατηρώντας το management, δημιουργώντας όμως την μεγαλύτερη εταιρία στον κλάδο των logistics ψυχωμένων φορτίων όσον αφορά τη μεταφορά και την αποθήκευση. Τα συνολικά έσοδα των δύο εταιρειών από €48 εκ έχουν ανεβεί σε €65 εκ για το 2022 με αύξηση θέσεων εργασία από 250 σε 300.

Το σύνολο δε της αξίας των εταιριών εκτιμάται άνω των 100 εκατ. ευρώ.

Η HIG, σύμφωνα με τον κ. Μπήτρο, πιστεύει στη δυναμική του κλάδου των logistics, ο οποίος όπως τονίζεται είναι κατακερματισμένος δημιουργώντας έτσι ευκαιρίες,  καθώς η χώρα μας εξελίσσεται σταδιακά σε ένα ισχυρό διαμετακομιστικό κέντρο για την ευρύτερη περιοχή με σημαντικές υποδομές να έχουν δρομολογηθεί. ​

Σε αυτό το πλαίσιο η HIG επενδύει και στην τεχνολογία γύρω από το κλάδο έχοντας δημιουργήσει την λειτουργική πλατφόρμα Logistics – Streem Global AE (Sea, Truck, Rail End-to-End Mobility) αυξάνοντας έτσι την αξία των επενδύσεων στον κλάδο. Ο ίδιος τόνισε ότι στην επόμενη μέρα του κλάδου θα απαιτηθούν υψηλές επενδύσεις, που αφορούν στον εκσυγχρονισμό του στόλου των φορτηγών, αλλά και των υποδομών, γεγονός που ωθεί οικογενειακές εταιρείες με υγιή χαρακτηριστικά να αναζητούν συμμαχίες με εταιρείες όπως το HIG.

Μεγάλα σχέδια στον τουρισμό 

Όσον αφορά τον τουριστικό κλάδο η HIG έχει ήδη 6 ξενοδοχειακές μονάδες καθώς το 2018, εξαγόρασε τις Τουριστικές Επιχειρήσεις Νότου ΑΕ, Ρόδος, πρώην Aldemar Ρόδου, στην οποία προχώρησε σε κεφαλαιακή αναδιάρθρωση μέσω εξαγοράς παλαιών μετόχων, με παράλληλη διάσωση της εταιρίας, πλήρη ανακαίνιση ξενοδοχειακών μονάδων δυναμικότητάς 835 δωμάτιων (2500 κλίνες) με κατηγοριοποίηση Α+ ενεργειακά, κάνοντας τα τα μοναδικά ανακαινισμένα ξενοδοχεία στην Ελλάδα σε αυτή την κλάση.

Η συνολική επένδυση μέχρι σήμερα υπολογίζεται σε ποσό μεγαλύτερο των 100.000.000 ευρώ και επέφερε την διάσωση 350 θέσεων εργασίας, οι οποίες, σε πλήρη τουριστική σαιζόν, θα αυξηθούν σε 450.

Το 2019 προχώρησε στην κεφαλαιακή αναδιάρθρωση της Mayor Holdings ΑΕ Κέρκυρα, ενώ το 2022 προχώρησε στην εξαγορά του ποσοστού των παλαιών μετόχων μετά από δική τους πρόταση. Σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη η πλήρης ανακαίνιση και επέκταση 4 ξενοδοχειακών μονάδων δυναμικότητάς 1400 δωματίων (2500 κλίνες) με κατηγοριοποίηση Α+ ενεργειακά. Η συνολική επένδυση υπολογίζεται σε ποσό μεγαλύτερο των >€120.000.000 με την διάσωση 400 θέσεων εργασίας, οι οποίες, σε πλήρη τουριστική σαιζόν, θα αυξηθούν σε 550.

Τέλος, το 2022 ολοκλήρωσε την εξαγορά των δανείων της Kυπριώτης ΑΕ- από 3 τράπεζες συνολικής ονομαστικής αξίας άνω των 140εκατ ευρώ, ενώ προχώρησε και στην εξαγορά του 45% των μετοχών της εταιρείας.

Προχώρησε δε στην δημιουργία της λειτουργικής πλατφόρμας Hospitality ELLA Resorts AE, ουσιαστικά μιας πλατφόρμας διαχείρισης ξενοδοχείων μέσω της οποίας διατηρεί και mandate για την διαχείριση νέων μονάδων που μπορεί να εξαγοραστούν υπό την HIG σε Ιταλία και Ισπανία.