Ανακοινώθηκε επισήμως, η ολοκλήρωση της συμφωνίας εξαγοράς του 80% της εταιρείας logistics και μεταφορών Βεϊνόγλου, από την H.I.G. Capital Advisors LLC που διευθύνει ο Κωνσταντίνος Μπήτρος Γενικός Διευθυντής της Inventio, αποκλειστικού συνεργάτη της HIG Capital στην Ελλάδα.

Αμέσως μετά θα ανακοινωθούν 2 ακόμη μικρότερες εξαγορές της H.I.G. στον τομέα των logistics και μεταφορών.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι στον Ασπρόπυργο, στην παλιά Χαλυβουργία του Μάνεση, δημιουργείται ο πρώτος στην Ελλάδα «trimodal κόμβος logistics» που θα εξυπηρετεί ταυτόχρονα τρένα, πλοία και φορτηγά, με τεράστιους αποθηκευτικούς χώρους και επαρκείς υποδομές.

Πρόκειται για μια επένδυση 300 εκατ. Ευρώ που θα φέρει πολλές μεταποιητικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα οι οποίες θα συναρμολογούν στον Ασπρόπυργο τα εισαγόμενα υλικά και θα τα προωθούν στην αγορά της Ευρώπης με την πιστοποίηση CE.

Η HIG αποκτά  το 80% της ιστορικής εταιρείας η οποία μετρά 100 χρόνια ζωής. Η οικογένεια Βεϊνόγλου θα διατηρήσει το 20% του μετοχικού κεφαλαίου και θα συνεχίσει να ασκεί το management  του ομίλου.

 

  • Ο όμιλος θεωρείται από τους κορυφαίους παρόχους μεταφοράς εμπορευμάτων και logistics στην Ελλάδα, με θυγατρικές στα Βαλκάνια και την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου (Βουλγαρία, Ρουμανία, Βόρεια Μακεδονία, Κύπρος και Λίβανος).

Διαθέτει δύο logistics centers σε Ελευσίνα και Οινόφυτα και το 2022 πραγματοποίησε πωλήσεις ύψους 120 εκατ. ευρώ.

Η εξαγορά της «Βεϊνόγλου»  δεν είναι η πρώτη κίνηση της HIG στον κλάδο των logistics.

 

Είχαν  αποκτηθεί πλειοψηφικά ποσοστά το 2020 στην εταιρεία Μακιός στη Θεσσαλονίκη και στην Ολυμπιάς – Κανδύλης το 2021 στην Αθήνα. Έτσι δημιουργήθηκε η μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο των logistics ψυχώμενων φορτίων (μεταφορά και αποθήκευση) με ετήσια έσοδα 75 εκατ. ευρώ.

Με την απόκτηση της «Ορφέας Βεϊνόγλου» το μερίδιο αγοράς στον κλάδο logistics και μεταφορών της HIG θα προσεγγίσει το 18%. 

Η HIG θα συνδράμει με κεφάλαια σε μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα για  το «πρασίνισμα» του στόλου των φορτηγών της «Ορφέας Βεϊνόγλου» αλλά και για τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των αποθηκών.

Οι αναγκαίες υψηλές επενδυτικές δαπάνες για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας στον κλάδο είναι και ο βασικός λόγος που οικογενειακές επιχειρήσεις αναζητούν συμμαχίες με επενδυτικά funds όπως η HIG.

Η ΗΙG  στοχεύει στη δημιουργία ενός κέντρου διεθνών μεταφορών και αποθήκευσης στο οικόπεδο του ανενεργού εργοστασίου της Χαλυβουργίας Ελλάδος στον Ασπρόπυργο.

Το κέντρο θα έχει τη δυνατότητα εκτός από τα φορτηγά να εξυπηρετείται από τρένο που περνά μέσα από το οικόπεδο αλλά και από πλοία, καθώς το εργοστάσιο διαθέτει άδεια λιμανιού.

Η επένδυση θα προσεγγίσει τα 300 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι η εκμίσθωση των αποθηκευτικών εγκαταστάσεων σε διεθνείς διανομείς αυτοκινήτων, υλικών, τεχνολογίας κ.α. που θα αξιοποιήσουν τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδος.

Η επένδυση δεν εντάσσεται στον κλάδο των logistics του HIG, αλλά στον τομέα του real estate. Το σχέδιο προβλέπει την απόσχιση και πώληση λειτουργικών ακινήτων της Μακιός ΑΕ, Βεϊνόγλου και Ολυμπιάς- Κανδύλης, με ταυτόχρονη επαναμίσθωσή τους από τις εταιρείες. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, πρόκειται για χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας 200 με 300 εκατ. ευρώ.

Εκτιμάται ότι οι εγκαταστάσεις θα είναι έτοιμες στο τέλος του 2024 –έχουν ξεκινήσει εργασίες καθαρισμού του χώρου και σύντομα θα αρχίσουν και οι κατεδαφίσεις των κτιρίων- και οι μισθωτές θα μπούνε στο χώρο από τις αρχές του 2025.