Προφανώς οι αριθμοί απέχουν πολύ από τις υπερβολές της προηγούμενης δεκαετίας.

Τα επίσημα στοιχεία ωστόσο δείχνουν ότι οι Έλληνες αρχίζουν να θυμούνται τι σημαίνει “Στεγαστικό δάνειο“.

Την τελευταία τριετία οι χορηγήσεις αυξάνονται με ρυθμό 35% ετησίως.

Η ανάκαμψη των τιμών των ακινήτων και η άνοδος των ενοικίων, σε συνδυασμό με τις ανάγκες των νοικοκυριών για στέγαση που έχουν συσσωρευθεί λόγω της κρίσης, είναι οι βασικές αιτίες που αναθερμαίνουν την αγορά.

Η αγορά των στεγαστικών δανείων αναμένεται να φτάσει τα 700 εκατ. ευρώ το 2020 από 500 εκατ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί φέτος. Η μέση αξία του ακινήτου που αποκτάται μέσω τραπεζικού δανεισμού διαμορφώνεται κοντά στις 120.000 ευρώ από 160.000 ευρώ που ήταν πριν από την κρίση και το μέσο δάνειο διαμορφώνεται στις 70.000 ευρώ από 120.000 ευρώ στο παρελθόν.

  • Η μείωση που καταγράφεται στο μέσο δάνειο δεν οφείλεται μόνο στην υποχώρηση των αξιών των ακινήτων και του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών.

Οφείλεται στη συντηρητικότερη στρατηγική που ακολουθούν οι τράπεζες αλλά και οι ίδιοι οι δανειολήπτες που επιλέγουν να δανείζονται έως εκεί που φθάνουν οι δυνατότητές τους. Τα νέα στεγαστικά που δίνονται καλύπτουν το 60%-70% κατ’ ανώτατο όριο την αξία του ακινήτου, σε αντίθεση με το παρελθόν που έφθαναν ακόμη και το …120% της αξίας του, ενώ το υπόλοιπο καλύπτει ο ίδιος ο δανειολήπτης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here