Γράφει η «ξενοδόχος»

  • «Αν και ο Ιούνιος βγει εκτός παιχνιδιού, τότε πλέον αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι ο στόχος που έχουμε θέσει για έσοδα μεταξύ 40% και 50% του 2019  απομακρύνεται πάρα πολύ».

Αυτό ανέφερε χθες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Γιάννης Ρέτσος  στην τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μαργαρίτη Σχοινά. Σημειωτέον ότι με βάση τα νούμερα του 2019, με τα 18,2 δισ. ευρώ εσόδων που είχαν σημειωθεί την καλύτερη χρονιά του ελληνικού τουρισμού, για φέτος ο στόχος είναι από 7,5 δισ. ευρώ έως 9 δισ. ευρώ εσόδων όπως μεταφράζεται το 40%- 50%.

Ο κ. Σχοινάς ενημέρωσε τον ΣΕΤΕ για τις βασικές αρχές που θα διέπουν την εφαρμογή του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού, το οποίο αναμένεται να διευκολύνει τις ταξιδιωτικές μετακινήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Με το πιστοποιητικό για το οποίο οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται σήμερα Πέμπτη, η τουριστική βιομηχανία ευελπιστεί να «ξεκλειδώσουν» τα ταξίδια σε όλη την Ευρώπη.

  • «Με το ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό, που θα είναι ενιαίο, διαλειτουργικό και νομικά δεσμευτικό, ανοίγουμε το δρόμο για ασφαλή κινητικότητα αυτό το καλοκαίρι σε όλη την Ευρώπη», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
  • «Με την αύξηση των εμβολιασμών θα υπάρξει ένα …τσουνάμι κινητικότητας και οι εμβολιασμένοι πιέζουν τις κυβερνήσεις τους να έχουν ένα περιεχόμενο σε σχέση με τον εμβολιασμό, την ίδια στιγμή που η οικονομική διάσταση του τουρισμού στην Ευρώπη είναι κάθε άλλο παρά αμελητέα. Την Πέμπτη παρουσιάζουμε το περιεχόμενο του πιστοποιητικού και ήταν μονόδρομος αυτή η προσέγγιση γιατί ο ιδιωτικός τομέας θα είχε επιβάλει άλλα ‘’προϊόντα’’ ή θα είχαμε μία πανσπερμία ετερόκλιτων λύσεων που θα εμπόδιζαν την κινητικότητα των Ευρωπαίων».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ σε ό,τι αφορά τη φετινή σεζόν, σημείωσε ότι

  • «έχοντας χάσει το πρώτο τρίμηνο, που είναι το τρίμηνο των κρατήσεων, έχουμε τον Απρίλιο εκτός σεζόν, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Και απ’  ότι φαίνεται, παρότι τέθηκε μία ημερομηνία από την κυβέρνηση για την έναρξη της σεζόν στις 14 Μαΐου, το μεγαλύτερο μέρος του Μαΐου -αν όχι ολόκληρος ο μήνας- θα είναι επίσης και αυτός εκτός σεζόν . Άρα ουσιαστικά, μιλάμε για το τι θα γίνει από τον Ιούνιο και μετά. Αν σκεφτούμε ότι πέρυσι ξεκινήσαμε Ιούλιο, είναι πάρα πολύ κρίσιμο να ξεκαθαριστούν τα πράγματα το συντομότερο δυνατόν».

Ο κ. Ρέτσος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα εφαρμογής του πιστοποιητικού ως βάση για τη σύνταξη ενός σχεδίου εκκίνησης του τουρισμού, που θα καθορίσει τις εξελίξεις για τη φετινή σεζόν.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά:

  • «Το πιστοποιητικό ήταν μια πάρα πολύ καλή ιδέα που ξεκίνησε από τον Έλληνα Πρωθυπουργό,  Κυριάκο Μητσοτάκη. Όταν τέθηκε τον Ιανουάριο, κατακρίθηκε τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο σε ελληνικό επίπεδο. Όμως είναι εντυπωσιακό πόσο γρήγορα έγινε η ζύμωση για τα δεδομένα των ρυθμών που κινείται η Ευρωπαϊκή Ένωση όλα αυτά τα χρόνια, προκειμένου να φθάσουμε σήμερα να μιλάμε για τη θεσμοθέτηση αυτού του πιστοποιητικού».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος, ο οποίος έδωσε και μία ακόμη διάσταση για τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό τουρισμό:

  • «Οι ανακοινώσεις για το πιστοποιητικό σηματοτοδούν μία ημέρα δικαίωσης για την Ελλάδα. Πρώτος από όλους ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε από τις 12 Ιανουαρίου τη σωστή κατεύθυνση. Σωστή για την Ευρώπη, σωστή για την Ελλάδα και την οικονομία της, αφού ο τουρισμός έχει καθοριστική σημασία για την ανάκαμψη της χώρας.
  • Η συμβολή της Ελλάδας στο Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό επιβεβαιώνει τον ηγετικό ρόλο της στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο τουρισμό. Αξίζει να είμαστε περήφανοι για μια χώρα – οδηγό και όχι ουραγό, όπως συνέβαινε για πολλά χρόνια».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ