Εάν βγήκαν κάποια συμπεράσματα από την καθιερωμένη συνάντηση-συμπόσιο των κεντρικών τραπεζιτών στην Σίντρα της Πορτογαλίας μόνο εφησυχασμό δεν δικαιολογούν.

Απεναντίας.

“Από Σεπτέμβριο και βλέπουμε…” ήταν το ένα όσον αφορά στον χρονισμό (δυνητικής) νέας μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Οντως, στην συνεδρίαση της 18ης Ιουλίου δεν υπάρχει ούτε μία στο…εκατομμύριο για κάτι τέτοιο, που σημαίνει πως ενδεχόμενη απόφαση να ληφθεί στην συνεδρίαση της 12ης Σεπτεμβρίου.

Και θα εξαρτηθεί ανάλογα με τις συνθήκες, το κλίμα στις αγορές, την Fed e.t.c

 

Το έτερο ανησυχητικό ήταν η επιμονή της Κριστίν Λαγκάρντ στην σταδιακή απόσυρση ρευστότητας από την αγορά- σταθερή μείωση της επανεπένδυσης κεφαλαίων από το έκτακτο Pandemic EPP συνδυαστικά με την επιστροφή TLTROs από τις τράπεζες.

  • Τι σημαίνει αυτό;

Ότι για να περιορισθεί ο πληθωρισμός (ζήτησης) στο 2% η ΕΚΤ θα συνεχίσει την περιοριστική πολιτική της- παράλληλα οι Βρυξέλλες ετοιμάζονται να επανέλθουν με οδηγίες για αυστηρή δημοσιονομική προσαρμογή- δηλαδή θα επιβαρύνεται όλο και περισσότερο η φθίνουσα ευρωπαϊκή οικονομία.

Και αυτό σε μία συγκυρία που ο βασικός πολιτικό-οικονομικός άξονας σταθερότητας (Βερολίνο- Παρίσι) έχει αρχίσει να αποσυντίθεται.

Η όλη πολιτική που ακολουθείται- και δεν φαίνεται να αλλάζει- παραπέμπει σε αυτούς που πριόνιζαν το κλαδί πάνω στο οποίο κάθονταν.

Σήμερα, θα ανακοινωθούν τα πρακτικά της συνεδρίασης της ΕΚΤ- για τον Ιούνιο- και ενδεχομένως θα δείξει προς τα που…