Μπορεί το ΧΑ και οι τραπεζικές μετοχές να σημειώνουν ανοδική έκρηξη σήμερα, αλλά το μεγάλο ράλι που αφορά και ευνοεί το σύνολο της οικονομίας πραγματοποιείται στα ελληνικά ομόλογα.

Συγκεκριμένα ένα μεγάλο short covering (αγορές για κάλυψη πωλήσεων με αέρα) έγινε αισθητό σήμερα στην ελληνική αγορά ομολόγων. Τα hedge funds που είχαν τοποθετηθεί προεκλογικά λανθασμένα πουλώντας τα ομόλογα, υποχρεώθηκαν να επαναγοράσουν σε υψηλότερες τιμές και δημιούργησαν ανοδικό κύμα. Το αποτέλεσμα ήταν οι αποδόσεις (επιτόκια) να υποχωρήσουν έναντι των τιμών.

Τα ελληνικά ομόλογα είχαν καλύτερη επίδοση σήμερα από όλα τα άλλα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης καθώς οι επενδυτές θεωρούν απίθανο να υπάρξει απόκλιση από την τρέχουσα οικονομική πολιτική.

Οι αποδόσεις (επιτόκια των 10ετών κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά), έφθασαν να υποχωρούν ακόμα και κάτω από το 3,80%, με ημερήσια πτώση 27 μονάδων βάσης, πριν οι βραχυχρόνιοι παίκτες ακυρώσουν το στοίχημά τους.

Ως αποτέλεσμα της μείωσης των αποδόσεων μειώθηκε και το spread μεταξύ γερμανικών και ελληνικών δεκαετών ομολόγων ακόμα και κάτω από τις 140 μονάδες βάσης.

Αναλυτές ανέφεραν ότι με δεδομένη την οικονομική στήριξη από την ΕΕ και το σημερινό χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να μειώσει σημαντικά τον λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ, κάτι που έχει κρίσιμη σημασία για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Σημείωναν επίσης ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ήδη από το 2022 και ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή κεντρική Τράπεζα επηρεάζει σε μικρότερο βαθμό την ελληνική οικονομία.