Καθώς οι προσπάθειες για την ανάπτυξη βελτιωμένων υπηρεσιών τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT επιταχύνονται, ορισμένες ρυθμιστικές αρχές βασίζονται σε παλιούς νόμους για να ελέγξουν μια τεχνολογία που θα μπορούσε να ανατρέψει τον τρόπο λειτουργίας των κοινωνιών και των επιχειρήσεων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της σύνταξης νέων κανονισμών για την ΑΙ, θέτοντας ένα παγκόσμιο πλαίσιο προκειμένου να μετριαστούν οι ανησυχίες για ευαίσθητα θέματα όπως το απόρρητο και η ασφάλεια προσωπικών δεδομένων.  Εκτιμάται πάντως, ότι θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να εφαρμοστεί η εν λόγω νομοθεσία.

«Ελλείψει κανονισμών, το μόνο πράγμα που μπορούν να κάνουν οι κυβερνήσεις είναι να εφαρμόσουν τους υπάρχοντες κανόνες», δήλωσε ο Massimiliano Cimnaghi, Ευρωπαίος εμπειρογνώμονας διακυβέρνησης δεδομένων στη συμβουλευτική εταιρεία BIP.

«Για την προστασία προσωπικών δεδομένων, εφαρμόζουν νόμους περί προστασίας δεδομένων, για την απειλή στην ασφάλεια των ανθρώπων, υπάρχουν κανονισμοί που δεν έχουν καθοριστεί ειδικά για την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά εξακολουθούν να ισχύουν».

Τον Απρίλιο, οι εθνικοί επιτηρητές απορρήτου της Ευρώπης δημιούργησαν μια ομάδα εργασίας για την αντιμετώπιση προβλημάτων με το ChatGPT, αφού η ιταλική ρυθμιστική αρχή Guarantor απέσυρε την υπηρεσία, κατηγορώντας την OpenAI για παραβίαση του GDPR της ΕΕ, ενός ευρέως φάσματος καθεστώτος απορρήτου που θεσπίστηκε το 2018.

Προβληματισμοί και αναζήτηση λύσεων

Τα μοντέλα Generative AI έχουν απασχολήσει στο παρελθόν τους ειδικούς για λάθη που οδηγούν σε παραπληροφόρηση.

Τέτοια λάθη θα μπορούσαν να έχουν σοβαρές συνέπειες. Εάν μια τράπεζα ή μια κυβερνητική υπηρεσία χρησιμοποιούσε τεχνητή νοημοσύνη για να επιταχύνει τη λήψη αποφάσεων, κάποιοι ενδεχομένως να απορριφθούν άδικα για θέματα δανειοδοτήσεων ή πληρωμές παροχών. Μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης της Google της Alphabet (GOOGL.O) και της Microsoft Corp (MSFT.O) είχαν σταματήσει να χρησιμοποιούν προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης που θεωρούνταν ηθικά επικίνδυνα, όπως τα χρηματοοικονομικά προϊόντα.

Οι ρυθμιστικές αρχές στοχεύουν στην εφαρμογή υφιστάμενων κανόνων που θα καλύπτουν μια γκάμα ζητημάτων, όπως τα πνευματικά δικαιώματα και το απόρρητο δεδομένων.

Οι υπηρεσίες σε ΗΠΑ και Ευρώπη ενθαρρύνονται να «ερμηνεύσουν και να επανερμηνεύσουν τις εντολές τους», δήλωσε ο Suresh Venkatasubramanian, πρώην σύμβουλος τεχνολογίας στον Λευκό Οίκο.

Στην ΕΕ, οι προτάσεις για τον νόμο που θα καλύπτει την AI θα αναγκάσουν εταιρείες όπως το OpenAI να αποκαλύπτουν οποιοδήποτε υλικό που θα προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα – όπως βιβλία ή φωτογραφίες  το οποίο θα χρησιμοποιείται για την εκπαίδευση των μοντέλων τους.

Ωστόσο, η απόδειξη παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων δεν θα είναι απλή, σύμφωνα με τον Sergey Lagodinsky, έναν από τους πολλούς πολιτικούς που συμμετείχαν στη σύνταξη των προτάσεων της ΕΕ.

«Είναι σαν να διαβάζεις εκατοντάδες μυθιστορήματα πριν γράψεις τα δικά σου», είπε.

Με πληροφορίες από το Reuters

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here