Έντονη κινητικότητα καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες ως προς το θέμα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ετοιμάζει «σανίδα σωτηρίας», σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, πρόθεση που επιβεβαιώνει σε σημερινή του συνέντευξη και ο αρμόδιος Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το σχέδιο θα υποστηρίξει πρωτίστως τις ιταλικές τράπεζες, που βαρύνονται με προβληματικά ανοίγματα 174 δισ. ευρώ, αλλά θα ωφελήσει και τις ελληνικές τράπεζες, σε μια περίοδο όπου οι ελληνικές αρχές αναζητούν λύσεις για να μην επηρεασθεί δραματικά η κεφαλαιακή επάρκεια από την ταχύρρυθμη μείωση των «κόκκινων» ανοιγμάτων με πωλήσεις σε επενδυτές.

Ειδικότερα, προβλέπεται ότι οι τράπεζες θα υπολογίζουν με διαφορετικό μοντέλο τις ζημιές από την πώληση χαρτοφυλακίων δανείων, ώστε αυτές να «ψαλιδίζονται», αλλά αυτό θα ισχύει μόνο σε περιπτώσεις μεγάλων τέτοιων συναλλαγών, δηλαδή πωλήσεων δανείων που αντιστοιχούν σε ποσοστό τουλάχιστον 20% του συνόλου των προβληματικών ανοιγμάτων.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ντανιέλ Νουί του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ δεν εγκρίνει το σχέδιο, θεωρώντας ότι χαλαρώνουν υπερβολικά οι λογιστικοί κανόνες. Πάντως, το σχέδιο θα συζητηθεί στις 4 Δεκεμβρίου στο Eurogroup και, εάν εγκριθεί, θα προχωρήσει άμεσα η εφαρμογή του.

Από την άλλη πλευρά και ως προς την πρόταση να δημιουργηθεί στην Ελλάδα κάποια εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών, ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, αναφέρει ότι έχουν γίνει μεν κάποιες συζητήσεις, αλλά είναι ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο. Όπως σημειώνει «Η Κομισιόν είναι ανοιχτή να συζητήσει αυτή την προοπτική με τις ελληνικές αρχές. Υπάρχει μεν πρόοδος ως προς τη μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, αλλά χρειάζεται κι άλλη».

Σε σχέση με την συγχώνευση της Eurobank, ο κ. Ντομπρόβσκις αναφέρει ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να εκτιμηθούν πλήρως τις συνέπειες αυτής της κίνησης. «Πρέπει αφενός να δούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα, αφετέρου να διαπιστώσουμε αν η ίδια η Εurobank τηρεί τους κανόνες και τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο της κρατικής ενίσχυσης. Εκ πρώτης όψεως φαίνεται πως έτσι έχουν τα πράγματα, αλλά είναι ακόμα πολύ νωρίς και πρέπει να εξετάσουμε την υπόθεση αναλυτικά», σημειώνει.

Σε ό,τι αφορά το Νόμο Κατσέλη, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν αναφέρει ότι «Η περίοδος εφαρμογής του νόμου λήγει και οι ελληνικές αρχές μας μετέφεραν την βούλησή τους να την επεκτείνουν. Όμως πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν μπορεί να είναι ο ίδιος νόμος, απαράλλακτος. Πρέπει να είναι κάτι πιο στοχευμένο, κάτι που να αφορά μόνο τους πλέον ευάλωτους και να μην αφήνει διόδους στους στρατηγικούς κακοπληρωτές για να τον εκμεταλλευτούν».

Στο περιβάλλον αυτό, προβάλλει ως πιο επίκαιρο από ποτέ, το NPL Summit 2018 (#npl18 – http://npl.ethosevents.eu), που  διοργανώνεται αύριο, Πέμπτη 29 Νοεμβρίου από την Ethos Events, σε συνεργασία με το οικονομικό και επιχειρηματικό portal banks.com.gr και το περιοδικό ΧΡΗΜΑ και φιλοδοξεί να αποδείξει ότι η ορθολογική διαχείριση των κόκκινων δανείων και ανοιγμάτων θα αποφέρει άμεσα οφέλη στην κοινωνία, θα δημιουργήσει σταθερές και βιώσιμες θέσεις εργασίας, θα απελευθερώσει πακτωλό κεφαλαίων τόσο από τραπεζικά ιδρύματα της χώρας όσο και από τους χρηματοπιστωτικούς γίγαντες του εξωτερικού που εξειδικεύονται σ’ αυτή τη δραστηριότητα.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, θα πραγματοποιηθεί κλειστό δείπνο, στο οποίο επαγγελματίες του χώρου θα έχουν την ευκαιρία να αντλήσουν χρήσιμα συμπεράσματα από την ομιλία του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα και να ανταλλάξουν απόψεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here