Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Οι έντονες, διασταυρούμενες -αλλά μη επισήμως επιβεβαιωμένες– πληροφορίες πως το Ολλανδικό fund Reggeborgh Invest αγόρασε ένα -ακόμη- πακέτο μετοχών της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, την περασμένη Παρασκευή, έδωσαν πάλι αφορμές για σχόλια, σενάρια και σχεδιασμούς επί χάρτου, όσον αφορά το μέλλον του κατασκευαστικού κλάδου στην Ελλάδα.

Έχουν περάσει ήδη 16 μήνες από την Άνοιξη του 2018 που το Reggerborgh Invest εμφανίσθηκε δυναμικά στο ελληνικό Χρηματιστήριο αγοράζοντας μεγάλα ποσοστά συμμετοχής στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ από τον μεγαλομέτοχο -τότε- Νίκο Κάμπα.

Ένα χρόνο αργότερα, τον Μάρτιο του 2019, η Reggeborgh ανακοίνωσε τη συμφωνία της με την York Capital, αγοράζοντας το μισό ποσοστό της York στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω διεύρυνσης της συμμετοχής της στην κατασκευαστική εταιρεία του Γιώργου Περιστέρη.

Τον περασμένο Ιούνιο, στη γενική συνέλευση των μετόχων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εμφανίσθηκε και συμμετείχε δυναμικά ο ίδιος διαχειριστής του fund Reggeborgh o κ. Holterman που ήθελε να δείξει το αυθεντικό του ενδιαφέρον για τον ελληνικό κατασκευαστικό κλάδο, ιδιαίτερα μετά το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών.

Την περασμένη Παρασκευή ένα πακέτο μετοχών της εταιρείας ΕΛΛΑΚΤΩΡ  (8.555.611 μετοχές ή ποσοστό 3,9% του μετοχικού κεφαλαίου) άλλαξε ιδιοκτήτη καθώς η Amber Capital σχεδόν μηδένισε τη συμμετοχή της στον ΕΛΛΑΚΤΩΡα χωρίς να ανακοινωθεί επισήμως ο αγοραστής του πακέτου.

Όλοι όμως οι παροικούντες την λεωφόρο Αθηνών γνωρίζουν καλά ότι στο παρελθόν ο κ. Holterman είχε στενές διαβουλεύσεις, συζητήσεις και διαπραγματεύσεις με τους κ.κ. Μπόμπολα και Κούτρα για να αποκτήσει τις μετοχές τους στην εταιρεία ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Η συμφωνία δεν έκλεισε ποτέ και οι εξελίξεις στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ πήραν εντελώς διαφορετική τροπή…

Σήμερα έχουμε ένα ενδιαφέρον μετοχικό σκηνικό στους δύο μεγάλους παίκτες του Ελληνικού κατασκευαστικού κλάδου.

Η Ολλανδική Reggeborgh Invest , είναι ένας πρωταγωνιστής στον Ευρωπαϊκό κατασκευαστικό κλάδο. Είναι επενδυτικό «όχημα» της ολλανδικής οικογένειας Wessels, η οποία ελέγχει την κατασκευαστική εταιρεία VolkerWessels. Η VolkerWessels συμπεριλαμβάνεται στους ισχυρότερους κατασκευαστικούς ομίλους της Ευρώπης, με παρουσία σε Ολλανδία, Βρετανία, Γερμανία και Βόρεια Αμερική και έσοδα περί τα 5,7 δισ. ευρώ το 2017.

Η Reggeborgh Invest ελέγχει σήμερα το 27,02% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και όπως η ίδια δηλώνει θεωρεί τον εαυτό της «μακροπρόθεσμο επενδυτή» στον ελληνικό κατασκευαστικό κλάδο. Το ενδιαφέρον της για τον ΕΛΛΑΚΤΩΡ είναι δεδομένο όπως επίσης δεδομένη είναι η ανάγκη των ελληνικών κατασκευαστικών εταιρειών να αποκτήσουν πρόσβαση στην φθηνή Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, τώρα που η νέα Ελληνική κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να κάνει μεγάλες κινήσεις στις υποδομές, χρησιμοποιώντας κατά κύριο λόγο σχήματα συνεργασίας Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα στον τομέα των υποδομών, για να καλύψει το χαμένο έδαφος της περασμένη πενταετίας.

Η επενδυτική ευκαιρία που δημιουργείται στην Ελλάδα είναι προφανής. Το ερώτημα είναι ποιοι θα συνεργαστούν με ποιους για να δημιουργήσουν τα αναγκαία σχήματα οικονομίας κλίμακος…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here