Γράφει η ξενοδόχος

Το οξύμωρο να σημειώνεται πτώση άνω του -50% στον τζίρο των βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων με παράλληλη στροφή των ιδιοκτητών στις μακροχρόνιες μισθώσεις, ενώ την ίδια στιγμή τα ενοίκια δεν πέφτουν καταγράφει η Cerved.

Η γνωστή εταιρεία υπηρεσιών ακινήτων (πρώην Eurobank Property Services) επιχειρεί να δώσει τις δικές της απαντήσεις και βλέπει τις παρακάτω αιτίες:

► Τα ακίνητα τύπου Airbnb αποτελούν διαφορετικό «προϊόν» κατοικίας και δεν σχετίζεται με την ‘’κλασσική’’ κατοικία 70 τμ. – 120τμ. που θα αναζητήσει η μέση ελληνική οικογένεια.

► Επιπλέον, είναι μικρή η διαθεσιμότητα διαμερισμάτων,  ιδιαίτερα ακίνητα έως 15 ετών. Κατά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης η οικοδομική δραστηριότητα είχε παγώσει κυρίως λόγω μη χρηματοδότησης από τις τράπεζες.

► Πολλά παλαιά ακίνητα προκειμένου να προωθηθούν στην αγορά έχουν ανακαινισθεί (π.χ. πρόγραμμα Εξοικονομώ) και ο ιδιοκτήτης προσδοκά να αποσβέσει το κεφάλαιο επένδυσης και να βελτιώσει την απόδοση του ακινήτου.

► Ως βασική αιτία καταγράφεται και η μη δυνατότητα ενδιαφερομένων που δεν μπορούν να επενδύσουν στην αγορά ακινήτου για τη κάλυψη της στεγαστικής τους ανάγκης.

Η Cerved επισημαίνει ότι οι  βραχυχρόνιες μισθώσεις βρέθηκαν σε ελεύθερη πτώση λόγω της πανδημίας, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για μείωση τζίρου που ξεπερνά το 50%.

  • «Από σχεδόν 1 δισ. ευρώ το 2019 σε σχεδόν 500 εκατ. ευρώ το 2020. Όλα αυτά, σε μία αγορά η οποία μέσω των φόρων απέδωσε περίπου 200 εκατ. ευρώ το 2019 στα κρατικά ταμεία, με τα ευρύτερα οφέλη για την ελληνική οικονομία να υπολογίζονται σε 1,15 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο, δηλαδή πριν την πανδημία».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ