Οι δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης και προώθησης του τουρισμού στην Αθήνα και στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας (Αθηναϊκή Ριβιέρα, Αργοσαρωνικός κ.α.), συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε ο ΣΕΤΕ, στις 18 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο του κύκλου παρουσιάσεων της Εθνικής Στρατηγικής για τον Τουρισμό 2030 και των επιμέρους Σχεδίων Δράσης ανά Περιφέρεια της χώρας.

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, τοποθετήθηκαν ο Υπουργός Τουρισμού, κ. Βασίλης Κικίλιας, ο Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης, ο Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Κώστας Μπακογιάννης. Από πλευράς του ΣΕΤΕ, συμμετείχαν οι κ.κ. Γιάννης Ρέτσος, Πρόεδρος, Ευτύχιος Βασιλάκης, Αντιπρόεδρος, Ιωάννα Δρέττα, CEO της Marketing Greece, Ηλίας Κικίλιας, Γενικός Διευθυντής του ΙΝΣΕΤΕ και Άρης Ίκκος, Επιστημονικός Διευθυντής του ΙΝΣΕΤΕ, ενώ παρευρέθηκαν και οι κ.κ. Λύσανδρος Τσιλίδης, Αντιπρόεδρος ΣΕΤΕ, Γιώργος Βερνίκος, Γενικός Γραμματέας ΣΕΤΕ, Άρης Μαρίνης, Αριστείνδην Μέλος ΣΕΤΕ, Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, Μαρία Θεοφανοπούλου, Ανδρέας Στυλιανόπουλος, Μέλη ΔΣ ΣΕΤΕ. Τη συζήτηση συντόνισε η κα Μαρία Γάτσου, Γενική Διευθύντρια ΣΕΤΕ.

Αναφερόμενος στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, ο κ. Ρέτσος σημείωσε ότι αναγνωρίζονται ως μέρος του τουριστικού προϊόντος. Ωστόσο, τόνισε ότι «πέραν της μεμονωμένης δραστηριότητας υπάρχει και ένα γκρίζο θεσμικό πλαίσιο που πρέπει να αλλάξει καθώς επιτρέπει σε επιχειρηματικούς ομίλους υπό το μανδύα της βραχυχρόνιας μίσθωσης να ασκούν δραστηριότητα πλήρως ανταγωνιστική προς τα ξενοδοχεία ή τα ενοικιαζόμενα δωμάτια με ότι αυτό συνεπάγεται ως προς την εισφοροδιαφυγή. Ανάμεσα στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί είναι κατά το πρότυπο και άλλων ευρωπαϊκών πόλεων να δοθεί η δυνατότητα στους δήμους να θέτουν όρια στην άσκηση της δραστηριότητας». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι πρέπει να δοθεί βαρύτητα στη βελτίωση των υποδομών όχι μόνο προς όφελος του τουρισμού, αλλά και της ζωής των κατοίκων. Ιδιαίτερα στάθηκε στην ανάγκη δημιουργίας μητροπολιτικού συνεδριακού κέντρου στην Αθήνα, το οποίο αποτελεί αίτημα του κλάδου εδώ και χρόνια.