Του Γιάννη Λεοντάρη

 

 

 

Η Ευρωπ. Επιτροπή, από κοινού με το Ουκρανικό υπουργείο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και την DIGITAL EUROPE (έναν ευρωπαϊκό οργανισμό που εκπροσωπεί τον κλάδο της ψηφιακής τεχνολογίας), διοργανώνει τη νέα πρωτοβουλία «Φορητοί υπολογιστές για την Ουκρανία» (Laptops for Ukraine), με στόχο τη συλλογή και παράδοση laptops, smartphones και tablets για την κάλυψη των βασικών αναγκών των σχολείων, των νοσοκομείων και των Δημόσιων υπηρεσιών στις πλέον πληγείσες από τον πόλεμο περιοχές της Ουκρανίας.

Πρώτος στόχος είναι να μαζευτούν 50.000  laptops, smartphones και tablets μέχρι το Μάρτιο του 2023.

  • Οι δωρεές μπορούν να περιλαμβάνουν νέους ή μεταχειρισμένους και εφεδρικούς φορητούς υπολογιστές, έξυπνα τηλέφωνα ή ταμπλέτες που λειτουργούν, αλλά βρίσκονται σε σπίτια ή σε γραφεία χωρίς να χρησιμοποιούνται.

Οι διοργανωτές επιδιώκουν να επεκτείνουν την πρωτοβουλία ώστε να δημιουργηθούν κι άλλα σημεία συλλογής σε όλη την Ευρώπη.

Οι εταιρείες μπορούν να κάνουν μεγαλύτερες δωρεές απευθείας μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ. Για μικρότερες δωρεές, οι οργανώσεις, οι εταιρείες και οι πολίτες που βρίσκονται στο Βέλγιο μπορούν να δωρίζουν συσκευές μέσω της DIGITALEUROPE.

Η Επιτροπή συνεργάζεται με εταίρους του κλάδου για να λάβει δωρεές στο πλαίσιο της νέας πρωτοβουλίας, καθώς και για τη συλλογή και την παράδοση άλλου τεχνολογικού εξοπλισμού μέσω του κόμβου «EUTech4Ukraine».

Ταυτόχρονα, η Επιτροπή θα διευκολύνει τη συλλογή εξοπλισμού στα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ, οι συσκευές θα συλλέγονται και θα αποστέλλονται στην Ουκρανία, εκεί όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για τεχνολογικό εξοπλισμό. Μέσω του μηχανισμού μπορούν να αποσταλούν και δωρεές από ιδιωτικές εταιρείες.

 

 

Μεγάλες οι ανάγκες

 

Οι ουκρανικές Αρχές έχουν αναγνωρίσει την έλλειψη φορητών υπολογιστών ως μία από τις πλέον πιεστικές ανάγκες που αντιμετωπίζουν. Περίπου 70.000 εκπαιδευτικοί χρειάζονται φορητούς υπολογιστές για να συνεχίσουν τη διδασκαλία, ενώ 5.000 σχολεία στις περιοχές που έχουν πληγεί από τον πόλεμο χρειάζονται ψηφιακές συσκευές προκειμένου να συνεχιστεί η εκπαιδευτική διαδικασία για 200.000 μαθητές και μαθήτριες. Πολύ περισσότερες συσκευές χρειάζονται σε άλλους τομείς, ιδίως για το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό και τη Δημόσια διοίκηση.

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here