Μια στοίβα «φακέλους» αφήνει ο Μάριο Ντράγκι στην Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία αναλαμβάνει τα ηνία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Από αυτούς (τους φακέλους) δύο φέρουν την ένδειξη «άμεσης προτεραιότητας» και αφορούν στο banking της Ιταλίας και της Ελλάδας, καθώς αντιστοιχούν σε παραπάνω από το σχεδόν 1,1 δισ. που είναι τα συνολικά μη εξυπηρετούμενα στην ευρωζώνη.

Πρόσφατα, σε αυτούς προστέθηκε και της Deutsche Bank, με αναφορά στην αδυναμία του Βερολίνου να εξεύρει διέξοδο για τη διάσωση του άλλοτε εμβληματικού κολοσσού και «βιτρίνας» της γερμανικής οικονομίας.

Η επερχόμενη νέα επικεφαλής της ΕΚΤ μπορεί να μην έχει θητεύσει στον χρηματοοικονομικό κλάδο ή στο banking, ωστόσο εδώ και δύο μήνες βρίσκεται υπό την άμεση «επίβλεψη» του Ιταλού τραπεζίτη, ο οποίος θα συνεχίσει να ενημερώνει τη Γαλλίδα για όσο χρειαστεί.

Η πρώτη γυναίκα κεντρική τραπεζίτης αναλαμβάνει με άμεση προτεραιότητα την επίλυση του μείζονος προβλήματος του υψηλού ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων/ανοιγμάτων, ειδικά στις χώρες του Νότου. Δεύτερη προτεραιότητα η δημιουργία κεφαλαιακών αποθεμάτων για τις δύσκολες μέρες που ακολουθούν και η τρίτη η ταχύτερη τραπεζική ενοποίηση, δηλαδή ακόμη και διασυνοριακές στρατηγικές συνεργασίες ή και συγχωνεύσεις τραπεζών σε χώρες που εποπτεύονται από τη Φραγκφούρτη.

Ειδικά για την Ελλάδα, δεδομένης της παλαιότερης απαίτησης του ΔΝΤ να γίνει αποτίμηση της αξίας του ενεργητικού των συστημικών ομίλων (οι λεγόμενοι έλεγχοι AQR-Applied Quantitative Research), απαίτηση που είχε σταθεί αφορμή για το «άδειασμα» των μετοχών και τη συρρίκνωση της χρηματιστηριακής αξίας στα όρια των 4 δισ. ευρώ, θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως η στάση της θα είναι εντελώς διαφορετική. Μια τέτοια εξέλιξη θα διευκόλυνε το εγχώριο banking ενόψει των stress tests, το καλοκαίρι του 2020. Βέβαια, η ίδια επικαλείται το γεγονός πως τότε (2015-2017) το ποσοστό των NPLs/NPEs ξεπερνούσε το 60% (των συνολικών χορηγηθέντων δανείων/ανοιγμάτων), τα δε εργαλεία μείωσής τους (πλειστηριασμοί, τιτλοποιήσεις, πωλήσεις σε funds και servicers εκκαθάρισης/διαχείρισης, εξωδικαστικός κ.λπ.) δεν είχαν τεθεί καν σε λειτουργία.

Όμως στις άμεσες προτεραιότητές της είναι η πίεση για ταχύτερη μείωση των κόκκινων δανείων με κάθε διαθέσιμο τρόπο, περισσότερους πλειστηριασμούς, μεγαλύτερα πακέτα πωλούμενων δανείων και επιτάχυνση στρατηγικών ενεργειών, στις οποίες περιλαμβάνονται ακόμη και σενάρια για συγχωνεύσεις και συνεργασίες στρατηγικού χαρακτήρα.

……………..

XRHMA WEEK, 08/10/2019εκτ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ