Ξεκινώντας από το… τέλος και επιστρέφοντας στην εποχή της Chase Manhattan, στην πρόσφατη επίσκεψή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Νέα Υόρκη είχε, μεταξύ άλλων, επαφές Β2Β με τον Τζέιμι Ντίμον, επικεφαλής του ενός από τα μεγαλύτερα επενδυτικά τραπεζικά σπίτια στον κόσμο, από το 2000. Ως επικεφαλής του ομίλου ήταν αυτός ο οποίος… πήρε από τον ΟΔΔΗΧ τον Στέλιο Παπαδόπουλο (πρώην ΟΔΔΗΧ), με σκοπό να κάνει focus στην Ελλάδα και σε αγορές της περιοχής. Με τον πρώην ΟΔΔΗΧ η JP Morgan ανέλαβε το πρότζεκτ του ΤΧΣ για το APS. Το τίμημα ήταν άγνωστο, αλλά με πρόβλεψη για ξεχωριστό fee στην περίπτωση που πάρει το “ok” της DG Comp, που, σύμφωνα με τον Γ. Ζαββό, αναμένεται μέχρι την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου.

Διαχρονική η παρουσία της JP Morgan από το 2000, αδιάλειπτη και υπερκομματική, καθώς στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2018 είχε συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να εξετάσουν το σχέδιο για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων/ανοιγμάτων και το ενδεχόμενο της έκδοσης ενός νέου κρατικού τίτλου.

Στις αρχές Ιουλίου, ο ελληνικής καταγωγής μεγαλοτραπεζίτης συναντήθηκε με τον Αντώνη Σαμαρά, περνώντας την πόρτα του Μαξίμου. Είχε προηγηθεί η συνάντηση των δύο στη Νέα Υόρκη.

H JP Morgan, ως ένας –και ισχυρότερος– primary dealer του ελληνικού χρέους/κρατικών ομολόγων, διατηρεί, διαχρονικά, ελληνικά assets στο χαρτοφυλάκιό της αποκομίζοντας απόδοση από την «ωρίμανση» των τίτλων, αλλά και από τη… μεταπώλησή τους.

Παράλληλα, είναι μέσα σε (σχεδόν) όλα τα deals που κλείστηκαν στο εγχώριο banking, εισπράττει μια προμήθεια/fee που μπορεί να φτάνει έως το 0,50-0,75% του… κόστους, ενώ εκδίδει συχνά-πυκνά εκθέσεις κυρίως για μετοχές ελληνικών τραπεζών, διατηρώντας το τρίτο μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο πελατών της, μετά τους βασικούς μετόχους της Eurobank και Alpha Bank.

Έχει βγει υπερθετική για τα ελληνικά ομόλογα από την άνοιξη του 2017, όταν η απόδοση του benchmark 10ετούς ήταν πάνω από το 6%, αποκομίζοντας τεράστιες υπεραξίες από την υποχώρησή της έως τα ιστορικά χαμηλά του 1,308%.

Η JP Morgan, από κοινού με τους επίσης αμερικανικούς κολοσσούς Morgan Stanley, BofA/ML, και δευτερευόντως την Goldman Sachs, μοιράζεται κύριες αναδοχές και αναδοχές στους τίτλους χαμηλής εξασφάλισης των συστημικών τραπεζών (λ.χ. Tier II της Εθνικής) με ένα fee της τάξεως που έχει αναφερθεί, με τον Τζέιμι Ντίμον να θεωρείται ο «εγκέφαλος» της πολιτικής έκδοσης ομολόγων από τις τράπεζες, γραμμή που περνά στην ελληνική αγορά ο Στέλιος Παπαδόπουλος.

Στην ομάδα της επενδυτικής τράπεζας υψηλόβαθμη θέση έχουν ο Αχιλλέας Μακρής και ο Γιώργος Πολυχρονόπουλος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here