• «Σε αυτή την κρίσιμη χρονική συγκυρία η στήριξη της οργανωμένης Πολιτείας είναι απαραίτητη, όσο και αυτονόητη. Κι αυτό γιατί ο συνεδριακός τουρισμός και το MICE είναι η ατμομηχανή της τουριστικής βιομηχανίας στη χώρα μας, και συμβάλλει σημαντικά στην εθνική οικονομία, στοιχείο το οποίο δεν περνάει απαρατήρητο και δεν πρέπει να το αμφισβητεί κανείς».

Αυτό επισημαίνει ο Σύνδεσμος Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων – HAPCO, ο οποίος, όπως αναφέρει, παρακολουθεί τις εξελίξεις και ανακοινώσεις των διεθνών και εθνικών φορέων και είναι σε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τους φορείς που διέπουν τον κλάδο διεθνώς, όπως IAPCO και ICCA, ώστε να σχεδιάζει αντίστοιχα τα επόμενα βήματά του.

  • «Οι επαγγελματίες οργανωτές συνεδρίων και εκδηλώσεων, τα συνεδριακά κέντρα, τα ξενοδοχεία και όλα τα επαγγέλματα που εμπλέκονται με τον επαγγελματικό τουρισμό, βρίσκονται σε μια περίοδο διαχείρισης έντονης κρίσης. Οι εταιρίες, που εκπροσωπούν τον κλάδο μας, βρίσκονται δίπλα στους πελάτες τους, και προτρέπουν στην τήρηση της σχετικής σύστασης/ανακοίνωσης του Υπουργείου Υγείας, και υπερασπίζονται την αναβολή/μετάθεση του συνεδρίου ή της εκδήλωσης, αντί της ακύρωσης».

Στα αρμόδια Υπουργεία Ανάπτυξης, Οικονομικών, Τουρισμού, Υγείας και τους Φορείς (ΣΕΤΕ, ΞΕΕ, ΠΟΞ, FEDHATTA, HATTA, EΞΑ, ACVB,  TCB κ.α.)  που μπορούν να επηρεάσουν και να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κρίσης και της προστασίας του κλάδου μας, προτείνονται τα εξής:

  • Ευέλικτη αντιμετώπιση πληρωμών και ακυρωτικής πολιτικής για συνέδρια που αναβάλλονται η ακυρώνονται/Άρση ακυρωτικών
  • Άρση των περιορισμών, ημερομηνίες διεξαγωγής και προορισμοί, που ισχύουν σε ΕΟΦ και ΣΦΕΕ για τα επιστημονικά/ιατρικά συνέδρια μέχρι την οριστική άρση των μέτρων που αφορούν στον COVD-19 διεθνώς.
  • Υποστήριξη των προμηθευτών του κλάδου (συνεδριακά κέντρα και ξενοδοχεία, δορυφορικά ξενοδοχεία, αεροπορικές εταιρίες, εταιρίες επισιτιστικών, εταιρίες εκτυπώσεων και κατασκευών, audiovisual), ώστε να μπορούν να λειτουργούν ευέλικτα στην αναβολή των υπηρεσιών τους για συνέδρια που αναβλήθηκαν ή ακυρώθηκαν.
  • Υποστήριξη των επιχειρήσεων του κλάδου, τουριστικά γραφεία PCO, DMC, και όσες εμπλέκονται στην οργάνωση συνεδρίων και εκδηλώσεων, που ακόμα και στις περιπτώσεις αναβολών των συνεδρίων, σηκώνουν μεγάλο μέρος της οικονομικής ζημιάς, μιας και έχουν προκαταβάλλει αρκετές εβδομάδες πριν την ακύρωση/αναβολή το μεγαλύτερο μέρος του συνολικού κόστους της εκδήλωσης (60%-75% σε όλους τους προμηθευτές).
  • Οικονομική υποστήριξη του κλάδου, με επιδοτήσεις μισθοδοσίας, ασφαλιστικών εισφορών και άλλων υποχρεώσεων, προκειμένου να διατηρηθεί ο εργαζόμενος στον τουρισμό πληθυσμός, για να μη βρεθεί η ελληνική οικονομία πάλι στην προηγούμενη οικονομική κρίση με την αύξηση της ανεργίας. Και δεδομένου ότι ο αριθμός των απασχολούμενων αυτή την περίοδο της έναρξης της τουριστικής περιόδου είναι πολύ μεγάλος.

«Ο επαγγελματικός και συνεδριακός τουρισμός της χώρας μας, εκπροσωπούμενος από τον HAPCO,  παραμένει δυναμικός και έχει αποδείξει ότι αντέχει στα δύσκολα. Η δυναμική της βιομηχανίας επαγγελματικού και συνεδριακού Τουρισμού μπορεί να αποτελέσει μοχλό για την ορθή διαχείριση της κρίσης, μέσω των συνεργειών και συνεργασιών σε εθνικό επίπεδο», αναφέρουν οι διοργανωτές.

Συγκεκριμένες προτάσεις για την κρίση στον συνεδριακό τουρισμό λόγω του κορωνοϊού προτείνουν οι διοργανωτές συνεδρίων σε συνέχεια της πρόσφατης ανακοίνωσης του Υπουργείου Υγείας για την αναστολή των συνεδρίων για 4 εβδομάδες. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν η συγκεκριμένη απόφαση (που θα επαναξιολογηθεί πριν τη λήξη της), «θα έχει συνέπειες και επιπλέον αναβολές σε βάθος εξαμήνου τουλάχιστον, που  είναι αναμφισβήτητα ένα  πολύ μεγάλο πλήγμα για τον κλάδο μας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here