Γράφει η «ξενοδόχος»

  • «Τη διετία 2020-2021 έχουν τεθεί πολύ φιλόδοξοι στόχοι, καθώς αυτή τη στιγμή τρέχουν 10 ιδιωτικοποιήσεις και μέχρι τέλος έτους θα είναι 15».

Τάδε έφη χθες ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Ριχάρδος Λαμπίρης στο «Γερμανοελληνικό Οικονομικό Φόρουμ – Όραμα και Ευκαιρίες Επενδύσεων» που διεξάγεται στο Βερολίνο, προσθέτοντας ότι το 2018 ήταν έτος-ρεκόρ για το πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ, έχοντας πετύχει λογιστικά έσοδα 2,15 δισ. ευρώ έναντι στόχου 2 δισ. ευρώ που είχε τεθεί και το 2019 ήταν έτος προετοιμασίας, καθώς τα περιουσιακά στοιχεία χρειάζονται ωρίμανση για να αξιοποιηθούν.

  • Από την ίδρυση του το 2011, το ΤΑΙΠΕΔ έχει ολοκληρώσει περίπου 50 έργα ιδιωτικοποιήσεων με έσοδα που φθάνουν τα 9 δισ. ευρώ και πολλαπλασιαστικό όφελος επιπλέον 20 δισ. ευρώ από μερίσματα, υποχρεωτικές επενδύσεις και πληρωμές παραχώρησης., ανέφερε ο κ. Λαμπίρης.
  • Ενδιαφέρον ωστόσο έχει και η σχετική ανάλυση για τις ιδιωτικοποιήσεις από την τελευταία έρευνα της γνωστής εταιρείας συμβούλων PricewaterhouseCoopers με τις εξαγορές και συγχωνεύσεις που κατεβάζει τον πήχη: Το  2019, από τα συνολικά 12 δισ. που προσέλκυσαν συνολικά οι ελληνικές επιχειρήσεις, τα 4,3 δισ. ευρώ αφορούν σε εξαγορές και συγχωνεύσεις,  5 δισ. σε εταιρικά ομόλογα και 1,2 δισ. σε ιδιωτικοποιήσεις. Για το 2020, βάσει των ήδη συμφωνηθέντων και των σχετικών ανακοινώσεων, η αξία των συναλλαγών προβλέπεται να ξεπεράσει τα 3,3 δισ. ευρώ με επιπλέον 1,6 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις.

Στις ιδιωτικοποιήσεις του 2019, υπολογίζονται από τους αναλυτές της PwC, η επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών για 20 έτη με έσοδα ύψους 1,1 δισ. ευρώ, η πώληση 100% της συμμετοχής της Ε.Ε.Σ.Σ.Τ.Υ. Α.Ε. στην εταιρεία ΤΡΑΙΝΟΣΕ έναντι τιμήματος 22 εκατ. που ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2019, η πώληση της νότιας Αφάντου στη Ρόδο αξίας 15,2 εκατ. ευρώ.

Ως προς το 2020, υπολογίζονται η πώληση του 100% των μετοχών του Ελληνικού στην Lamda Development με την πρώτη δόση να ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ, η πώληση του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών,  η διαδικασία για την πώληση του 65% της ΔΕΠΑ που έχει ξεκινήσει και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, περιφερειακών λιμανιών και μαρίνων, κοίτασμα LNG Ν. Καβάλας κι άλλα έργα real estate

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here