Επτά άξονες για τη διαχείριση της κρίσης λόγω κορωνοϊού στον τουρισμό πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ, στην ενημερωτική συνάντηση με τους αρμόδιους τομεάρχες όλων των κομμάτων, που έγινε χθες στο υπουργείο Τουρισμού.

  • «Ο τουρισμός αποτελεί εθνική υπόθεση και όλοι πρέπει να συμβάλουμε στη διαφύλαξη αυτού του προϊόντος», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Χάρης Θεοχάρης.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των κομμάτων και, συγκεκριμένα, η κυρία Κατερίνα Νοτοπούλου, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Γιώργος Νικητιάδης του Κινήματος Αλλαγής, ο κ. Χρήστος Κατσώτης από το ΚΚΕ, ο κ. Δημήτρης Λιάπης από το Μέρα 25 και η κυρία Μαρία Αθανασίου, βουλευτής της Ελληνική Λύση.

Όσον αφορά τους επτά άξονες που πρότεινε το κόμμα μείζονος αντιπολίτευσης:

1.Προστασία της Δημόσιας Υγείας. Με ενίσχυση όλων των δομών Υγείας του ΕΣΥ, απαρέγκλιτη  τήρηση των μέτρων που εισηγείται ο ΕΟΔΥ, και εντατικοποίηση των μέτρων ατομικής προστασίας.  Στις τουριστικές επιχειρήσεις και στις Υποδομές Μεταφορές πρέπει να υπάρξει υποχρεωτικότητα στην εφαρμογή των μέτρων καθώς και έλεγχος στην τήρησή τους.  Η Δημόσια Υγεία έχει προτεραιότητα έναντι κάθε οικονομικού συμφέροντος και απαιτείται να είμαστε ενεργητικοί και ψύχραιμοι.

  1. Προστασία της εικόνας του ελληνικού τουρισμού.
  2.  Ενίσχυση της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης στο Υπουργείο Τουρισμού η οποία κρίνεται αναγκαία με την συμμετοχή  των τουριστικών φορέων, των Τομεαρχών Τουρισμού  όλων των κομμάτων και φυσικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του ΕΟΔΥ.
  3. Αναμόρφωση της στρατηγικής της χώρας στο  branding και τη στόχευση σε αγορές μόλις σταθεροποιηθεί η εικόνα, καθώς και αύξηση των κονδυλίων για την τουριστική προώθηση και προβολή της χώρας.
  4. Η προστασία των εργαζομένων στον τουρισμό πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα, με τη λήψη όλων των ενδεικνυόμενων μέτρων προστασίας για την υγεία τους αλλά και προστασία των εργασιακών τους δικαιωμάτων.
  5. Αναγκαία αντίμετρα στην διαφαινόμενη ύφεση. Διατυπώνεται εκ νέου το πακέτο φιλοαναπτυξιακών μέτρων που έχει καταθέσει από τον Μάιο επανειλημμένα ο ΣΥΡΙΖΑ με την εκτίμηση πως θα συμβάλλουν σε μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας κάνοντας επιπλέον ορατά τα οφέλη της στους πολλούς και θωρακίζοντας την αντοχή της οικονομίας μας σε έκτακτες κρίσεις:

–        Περαιτέρω μείωση του Φ.Π.Α. στην εστίαση, στα τρόφιμα, στα φαρμακευτικά προϊόντα με σκοπό τη μείωση των τιμών των ειδών πρώτης ανάγκης και την τόνωση της κατανάλωσης.  Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης εισοδημάτων έως 20.000ευρώ   και μείωση για τα μεγαλύτερα εισοδήματα με στόχο τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης μισθωτών, ελεύθερων επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων και νέων εργαζόμενων μέχρι 25 ετών. Μείωση της προκαταβολής φόρου .

–        Αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων  ως έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του νέου κορονοϊού  καθώς και αναζήτηση άλλων μορφών ενισχύσεων στον ευαίσθητο κλάδο του Τουρισμού και των συναφών επαγγελμάτων.

  1. Σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο :

–        Άσκηση πίεσης στα όργανα της ΕΕ προκειμένου αφενός να στηρίξουν τις οικονομίες, επιχειρήσεις, προορισμούς και θέσεις εργασίας που πλήττονται, αφετέρου να εξετάσουν άμεσα την πρόταση για Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων στον Τουρισμό, σύμφωνα με το ψήφισμα του ΕΚ, παρότι ο προϋπολογισμός της ΕΕ δεν αντανακλά την πραγματική αξία και προτεραιότητα για τον Τουρισμό.

–        Συνεργασία Υπουργών Τουρισμού στην ΕΕ και τη Μεσόγειο για την ανταλλαγή της πληροφορίας, των βέλτιστων πρακτικών και τη διαμόρφωση κοινής στρατηγικής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here