Έμφαση στην κοινή αντιμετώπιση του κορονοϊού έδωσε το έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο έλαβε μέρος ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

 Από τις Βρυξέλλες οι υπουργοί αποφάσισαν να ακολουθήσουν τις επιταγές των  ΠΟΥ και  ECDC, αφού ενημερώθηκαν από τις κοινοτικές υπηρεσίες για τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Για την δε επάρκεια των μέτρων αντιμετώπισης του ιού, η Επιτροπή θα είναι επί ποδός για την κοινή την προμήθεια φαρμάκων και προστατευτικών μέσων, εφόσον χρειαστεί.

Όπως τονίστηκε ο ρόλος τη Ε.Ε. θα είναι ρυθμιστικός, γι’ αυτό και  ο κ. Βασίλης Κικίλιας πρότεινε τον ψηφιακό συγχρονισμό των κρατών-μελών και συγκεκριμένα τη λειτουργία ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας επιστημονικών δεδομένων. Στόχος είναι η ανταλλαγή  στοιχείων μεταξύ των κρατών-μελών για την καλύτερη αντιμετώπιση της κατάστασης.

Τα στοιχεία της πλατφόρμας θα είναι στη διάθεση μόνο των ομάδων διαχείρισης κρίσεων κάθε χώρας, αποσκοπώντας στην προστασία των προσωπικών δεδομένων των ασθενών. Την ίδια στιγμή, η  πρόσβαση στην πληροφορία θα συμβάλλει στον σχεδιασμό από τους ειδικούς επιστήμονες των πολιτικών υγείας.

Ενημερώντας για τα προληπτικά μέτρα στη χώρα μας, τη τήρηση των πρωτοκόλλων και των συστάσεων  του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, όπως και του ECDC, ο υπουργός στάθηκε στο εθνικό πλάνο που περιλαμβάνει 13 νοσοκομεία αναφοράς και τρία εργαστήρια για τα δείγματα.

Διαβεβαιώνοντας ότι στην Ελλάδα δεν έχουν σημειωθεί κρούσματα, όπως τόνισε ο Έλληνας υπουργός Υγείας, βρίσκονται σε ετοιμότητα τόσο ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας  όσο και οι ειδικοί επιστήμονες, λοιμωξιολόγοι και επιδημιολόγοι.

«Η συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών είναι πάρα πολύ σημαντική. Είναι προφανές, ότι στη σύγχρονη επιστήμη της επιδημιολογίας οι ιοί δε γνωρίζουν σύνορα. Με τη μεγάλη συχνότητα των επαγγελματικών και τουριστικών ταξιδιών και των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των κρατών-μελών, αλλά και παγκοσμίως, η προσοχή μας πρέπει να εστιαστεί σε αυτό το κομμάτι» επεσήμανε ο κ. Κικίλιας.

Σε ότι αφορά την πρότασή του για τον ψηφιακό συγχρονισμό, το εργαλείο που προτάθηκε αφορά την ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο, μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, που θα περιλαμβάνει «δεδομένα παλιών και νέων κρουσμάτων, ιχνηλάτηση και σύνδεση περιστατικών, εξέλιξη της πορείας της υγείας των ασθενών και των ιατρικών παρατηρήσεων» όπως εξήγησε ο κ. Κικίλιας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ