Καίριες τοποθετήσεις για το ρόλο, τις προκλήσεις και τις προοπτικές που έχει να αντιμετωπίσει ο θεσμός της Επαγγελματικής Ασφάλισης, εν μέσω των διαβουλεύσεων για το νέο ασφαλιστικό που ψηφίζεται το επόμενο διάστημα, έθεσαν ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Ιωάννης Βρούτσης αλλά και ο κ. Gabriel Bernardino, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA).

Σε μια κατάμεστη αίθουσα του Athenaeum Intercontinental, με μεγάλη επιτυχία, η Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α), σε συνεργασία με την Ethos Media, διοργάνωσαν το 1ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης, με στόχο την ανάδειξη του θεσμού των ΤΕΑ.

 

Ιωάννης Βρούτσης, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Βουλευτής Κυκλάδων

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Ιωάννης Βρούτσης, τάχθηκε υπέρ του θεσμού των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, στο πλαίσιο της ενίσχυσης του 2ου πυλώνα, ενώ περιέγραψε τα μελανά σημεία της οικονομίας, του ασφαλιστικού συστήματος και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν εν καιρώ κρίσης. Μιλώντας για την Επαγγελματική Ασφάλιση σημείωσε πως ο σχετικός νόμος εισάγεται στη Βουλή προς ψήφιση το επόμενο διάστημα αναδεικνύοντας το γεγονός πως η κυβέρνηση στηρίζει έμπρακτα τις μεταρρυθμίσεις. Ο κ. Βρούτσης, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Είναι μεγάλη ευκαιρία στο 1ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης να θέσουμε επί τάπητος όλα τα ζητήματα για ένα θεσμό, που η ελληνική κυβέρνηση και εγώ προσωπικά πιστεύουμε. Εξάλλου, αυτήν την περίοδο (μέχρι τις 21/2) ολοκληρώνεται η ψήφιση ενός νομοσχεδίου-τομή για το Ασφαλιστικό, μετά από μια 12χρονη μεγάλη περιπέτεια στη χώρα μας. Δεν περικόπτονται συντάξεις, απεναντίας θα αυξηθούν μέρος αυτών». «Για πρώτη φορά κατατίθεται ασφαλιστικό νομοσχέδιο με πλήρη αναλογιστική μελέτη. Κάτω από τον e-ΕΦΚΑ ενοποιούνται όλοι οι φορείς – κανονική και επικουρική σύνταξη. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες εισάγουμε κάτι επίσης καινοτόμο»

«Η κυβέρνηση και εγώ προσωπικό πιστεύουμε και στον 2ο και των 3ο πυλώνα. Θέλουμε, όμως, τα Επαγγελματικά Ταμεία, να τα ενισχύσουμε. Από την άλλη πλευρά, πρέπει να τονισθεί πως δεν κινδυνεύει το δημόσιο κοινωνικό σύστημα από την επαγγελματική ασφάλιση. Είμαστε δίπλα σε κάθε προσπάθεια για την ενίσχυση του Θεσμού των ΤΕΑ», ανέφερε συμπληρωματικά.

Ιδιαίτερη στιγμή για το Συνέδριο αποτέλεσε η παρουσία του επικεφαλής της EIOPA, κ. Gabriel Bernardino, ο οποίος σημείωσε ότι είναι ανάγκη να κινητοποιηθούν επιπλέον φορείς και κεφάλαια. Σύμφωνα με τον ίδιο, «με την χρήση των κεφαλαιαγορών μπορούμε να κλείσουμε το συνταξιοδοτικό κενό, με στόχο μακροπρόθεσμα υψηλότερες αποδόσεις και συντάξεις». Όπως σημείωσε, «Δεν είμαι εδώ να σας πως τι θα κάνετε με τις συντάξεις», αναφέροντας ότι σύμφωνα με την ευρωπαϊκή/διεθνή εμπειρία, σήμερα είναι μια τεράστια ευκαιρία και η ορθή χρονική στιγμή για αλλαγές: «Η Ελλάδα βγαίνει μετά από μια τεράστια κρίση, αναπτύσσεται και είναι η σωστή στιγμή για τις μεταρρυθμίσεις», τόνισε. Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τον Bernardino, είναι απαραίτητη μια ενιαία ισχυρή εποπτεία ώστε να δημιουργηθεί μια βιομηχανία βιώσιμη με αξιοπιστία και φερεγγυότητα. Ολοκληρώνοντας την ομιλίας του, ανέφερε ότι «Η ατζέντα είναι φιλόδοξη, αλλά προς την σωστή κατεύθυνση, και ως EIOPA και θεσμοί, έχουμε μια ευθύνη: αν δεν κάνουμε κάτι δεν θα είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του συνταξιοδοτικού».

Δρ Χρήστος Νούνης, Πρόεδρος ΔΣ., Ελληνική Ένωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α)

Το δικό του στίγμα γύρω από τα τελευταία δεδομένα και τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης έδωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α, Δρ Χρήστος Νούνης. Ο θεσμός, άλλωστε, αναπτύσσεται ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια: Μόλις πέρσι, συστάθηκαν 5 ΤΕΑ, ενώ για το πρώτο τρίμηνο του 2020 αναμένονται επιπλέον 5 Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η ελληνική αγορά επαγγελματικής ασφάλισης αριθμούσε, ως τα τέλη του 2019 συνολικά 23 Ταμεία με συνολικό ενεργητικό που προσέγγισε το 1,6 δις ευρώ ή σε ποσοστό επί του ΑΕΠ μόλις 0,84%.

Ιωάννης Βρούτσης, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Βουλευτής Κυκλάδων- Gabriel Bernardino, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA).

Το δε ποσοστό των ενεργών ασφαλισμένων σε ΤΕΑ, επί του συνόλου των απασχολούμενων, ανέρχεται στο 4,1%. Όπως επεσήμανε, μεταξύ άλλων,  ο κ. Νούνης, ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις ενδιαφέρονται πλέον έντονα, σηματοδοτώντας μια νέα φάση στο θεσμό. Τέλος, σημείωσε πως η παρουσία των συνέδρων ξεπέρασε κάθε προσδοκία με ομιλητές υψηλού κύρους και εξειδίκευσης, γεγονός που αποτελεί εχέγγυο για την ορθότερη ανάδειξη του θεσμού των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης.

Οι ομιλίες:

 

 

 

Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών και της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, με την πολύτιμη υποστήριξη των:

Gold Sponsors: Alpha Τrust, Aon HEWITT, Eurobank, Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ

Silver Sponsors: Asset Wise Capital Management, Iolcus Investments ΑΕΔΟΕΕ, Prudential Informatics, PwC, Tsakos Group of Companies

Bronze Sponsors: Alpha Asset Management ΑΕΔΑΚ, Εθνική Asset Management ΑΕΔΑΚ, Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης Accenture, Interamerican, Πειραιώς Asset Management ΑΕΔΑΚ, OTS, Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών, Prodea Investments

Distinguished Corporate Participations: Όμιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών, GMM – Global Money Managers, Innews, PCS, Μπαχάς – Γραμματίδης & Συνέταιροι, Ogilvy, Systemic.

Corporate Participations: Consultax, Όμιλος Ευρωκλινικής, Κάπος & Συνεργάτες, KnR, KPMG, MPI Hellas

Honorary Partner: European Association of Paritarian Institutions

Αιγίδες: Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Όμιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών, Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, Σύνδεσμος Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων

Communication Sponsors: banks.com.gr, Insurance World, insuranceworld.gr, Global Sustain. ΧΡΗΜΑ, ΧΡΗΜΑweek, PhB Pharma & Health Business, Virus.com.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here