Γράφει η «ξενοδόχος»

Το «παρών» στις Βρυξέλλες έδωσε το επιτελείο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, στο πλαίσιο των επαφών που έχουν οι εγχώριοι τουριστικοί φορείς με τους επιτελείς της Ε.Ε. σε συνεργασία και με τουριστικούς φορείς άλλων ευρωπαϊκών χωρών ώστε να αναδεικνύονται περισσότερο τα θέματα του τουρισμού.

Ακριβώς και η παρουσία του ΣΕΤΕ τώρα στις Βρυξέλλες ήταν από κοινού με τους ομολόγους του από τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Νορβηγία.

Το επιτελείο του Γιάννη Ρέτσου συνάντησε επικεφαλής γραφείων των Επιτρόπων Dombrovskis, Valean, Breton και Ferreira εκφράζοντας τις ανησυχίες του για την αντιμετώπιση του τουρισμού από την Ευρώπη στα πλαίσια του Green Deal.

  • Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρέτσος έχει επανειλημμένα θέσει το θέμα της κλιματικής αλλαγής σε σχέση με τον τουρισμό και πιο πρόσφατα μάλιστα προ ημερών στην ημερίδα της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος & Πολιτισμού “Κλιματική Αλλαγή, Ενέργεια και Ελληνικό Περιβάλλον”.
  • «Το κλίμα  καθορίζει τη  διάρκεια και την ποιότητα των τουριστικών εποχών, επηρεάζει τις τουριστικές δραστηριότητες και μεταβάλλει τις περιβαλλοντικές συνθήκες που προσελκύουν και αποτρέπουν τους επισκέπτες. Οι τουρίστες αλλάζουν την επιλογή προορισμού τους, όταν τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής επηρεάσουν τη διαμονή τους.
  • Ενδεικτικά το 2018, πολλοί Γερμανοί -λόγω του θερμού καλοκαιριού- παρέμειναν για τις διακοπές σπίτι τους ή πήγαν οδικώς στην Βαλτική ή στη Βόρεια Θάλασσα, αντί να πετάξουν σε προορισμούς της Μεσογείου. Από τις αλλαγές αυτές, που ήδη συμβαίνουν, ο τουρισμός δεν θα επηρεαστεί ομοιόμορφα. Για παράδειγμα, ο αστικός τουρισμός ή ο πολιτιστικός τουρισμός, είναι πιθανόν λιγότερο ευάλωτοι από τον παραδοσιακό τουρισμό «Ήλιος και Θάλασσα» .
  • «Σε κάθε περίπτωση, η προσεκτική διαχείριση των επιπτώσεων που σχετίζονται με το κλίμα, είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση του πυρήνα της τουριστικής εμπειρίας αλλά και της θετικής εικόνας του προορισμού μακροπρόθεσμα. Σε όλα τα παραπάνω, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες τάσεις και τις  προτιμήσεις των νεότερων ταξιδιωτών, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα  ευαίσθητοι σε θέματα προστασίας, οφείλουμε να απαντήσουμε με συγκεκριμένες δράσεις, τόσο σε επίπεδο προορισμού, όσο και σε επίπεδο επιχείρησης».

Σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ, σε επίπεδο προορισμού προτεραιότητα έχουν οι υποδομές.

  • Υποδομές για την εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας νερού μέσα από συστήματα εξοικονόμησης και ολοκληρωμένης διαχείρισης των υδάτινων πόρων, για την εξασφάλιση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, για την προστασία των ακτών, του τοπίου και της βιοποικιλότητας, υποδομές τέλος, για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Σε επίπεδο επιχειρήσεων, η κλιματική κρίση απαιτεί αλλαγή νοοτροπιών. Οι επιχειρηματίες οφείλουν να έχουν υπόψη τα προβλήματα του περιβάλλοντος, όταν επιλέγουν τις επενδύσεις τους, όταν δημιουργούν προϊόντα και υπηρεσίες και όταν διαχειρίζονται τις εφοδιαστικές τους αλυσίδες.

Ένα πρόσφατο  παράδειγμα προς μίμηση από άλλο κλάδο, αποτελεί η στάση της BlackRock, της μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων, η οποία ανακοίνωσε πρίν από λίγο καιρό ότι θα διπλασιάσει τις πράσινες επενδύσεις της στο 1 τρισ. δολ. μέχρι το 2030.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι σταδιακά θα εκποιήσει τις επενδύσεις της σε όσες εταιρείες αποκτούν τουλάχιστον το ένα τέταρτο των εσόδων τους από δραστηριότητες που περιλαμβάνουν καύση άνθρακα.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ