Μία βόλτα  στο κέντρο της Αθήνας αρκεί για να διαπιστώσει ο οποιοσδήποτε καλόπιστος παρατηρητής την κοσμογονία που συντελείται από τις αρχές του 2018. Προφανώς…υπαίτιος είναι η θεαματική άνοδος του τουρισμού γενικότερα προς την χώρα μας αλλά ειδικότερα η εκτόξευση της Αθήνας ως προορισμού city break με τη μεγαλύτερη αύξηση να προέρχεται από τις αγορές της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου ενώ ενισχυμένες είναι οι 2-3μερες διανυκτερεύσεις από Ισπανία, Ισραήλ και Κύπρο. 
Στην αρχή της Ερμού, το νέο 4στερο (με παροχές 5στερου) Elia Ermou των Νίκου Καλαμάρα, της οικογένειας Γιώργου Καντηλιεράκη και του Αναστασίου Ελευθεριάδη, μία επένδυση ύψους 10 εκατ. € που διαθέτει 123 δωμάτια, 9 σουίτες με υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις και ένα rooftop με την Ακρόπολη στο…πιάτο.

Στην…παράλληλη Μητροπόλεως το επικό Ergon House, που είναι και εστιατόριο και παντοπωλείο και ξενοδοχείο και πολλά ακόμη, των Θεσσαλονικέων Θωμά και Γιώργου Δούζη.

Λίγο πιο κάτω το εκλεκτικό Perianth Hotel, στην Αγία Ειρήνης, των Αλεξάνδρας, Αναστασίας και Κωνσταντίνου Σγουμπόπουλου στη βάση ενός…υφασματάδικου, κτήριο κτισμένο στην δεκαετία του ΄30 και ανήκει στο μοντέρνο κύμα της αρχιτεκτονικής του μεσοπολέμου.

Στην Ακαδημίας (γωνία με Ομήρου ) ετοιμάζεται ένα άλλο 5στερο (από το αρχιτεκτονικό γραφείο ΜΤ Architects ) 60 δωματίων, που έχει ενταχθεί στο δίκτυο της αλυσίδας Autograph Collection του ομίλου Marriott και την διαχείριση του έχουν αναλάβει η Shaner Italia και η ελληνική CS Hospitality.

Αυτές οι μονάδες αναφέρονται ως ενδεικτικές περιπτώσεις και μόνον, απόρροια της αύξησης των διεθνών αεροπορικών αφίξεων στο Ελευθέριος Βενιζέλος, πάνω από τις 5.700.000, το 2018 κατά ένα εκατομμύριο περισσότερες από το 2017. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων αποτέλεσμα αυτών είναι ο…συνωστισμός διεθνών και εγχώριων ομίλων που επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στην πρωτεύουσα. Προχωρώντας σε μαζικές ανακαινίσεις, ανακατασκευές εγκαταλελειμμένων κτηρίων δημιουργώντας πρωτοποριακά projects, αναβαθμίζοντας ουσιαστικά το ιστορικό κέντρο της Αθήνας.
Δεν είναι τυχαίο, πως η Ερμού, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Propriues-Cushman & Wakefield το 2018 το μέσο ενοίκιο αυξήθηκε κατά 17% (σε 275 τ.μ σε μηναία βάση). Μάλιστα η Ερμού αποτελεί πλέον έναν από τους θύλακες της αγοράς ακινήτων, που έχει ξεπεράσει πλήρως την κρίση επιστρέφοντας σε επίπεδα τιμών 2007 (!).
Περιθώρια περαιτέρω ανέλιξης υπάρχουν εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ενός πολύπειρου deal maker, ο οποίος μεσούσης της κρίσης και των συνεχών ταραχών στην Αθήνα μου εκμυστηρευόταν πως έβλεπε πάνω από 40.000.000 τουρίστες το 2020-2021 και σχεδόν 10.000.000 city breakers στην πρωτεύουσα…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here