Παρασκευή 27 Απριλίου είναι η μέρα πρεμιέρας με 15 ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ακινήτων από την Εφορία. Για φέτος συνολικά έχουν προγραμματιστεί 17.000 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Ως εμπορική αξία ακινήτου θεωρείται τιμή εκκίνησης των πλειστηριασμών και θα προσδιορίζεται από τον Δικαστικό Κλητήρα ή ένα Πιστοποιημένο Εκτιμητή ανάλογα με την αξία του ακινήτου. Το Δημόσιο θα πληρώνει από 150 έως 1.000 ευρώ ανάλογα με την αξία και την κατηγορία του ακινήτου. Ο αριθμός των πλειστηριασμών μέρα με τη μέρα θα αυξάνεται, καθώς εκτός από ακίνητα η εφορία θα βγάζει στο σφυρί αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, έργα τέχνης, ακόμα και κοσμήματα αξίας. Μετά από δύο άγονους πλειστηριασμούς, η τιμή μπορεί να «πέσει» ακόμα και κάτω από την εμπορική.

Παράλληλα, οι φοροελεγκτικές υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ξεκινούν φορολογικούς ελέγχους που βασίζονται σε αυτοματοποιημένες διαδικασίες διασταυρώσεων δεδομένων μεταξύ τραπεζικών καταθέσεων και δηλωθέντων εισοδημάτων διενεργούν  σε χιλιάδες φυσικά πρόσωπα, με στόχο τον εντοπισμό περιπτώσεων αδικαιολόγητης προσαύξησης περιουσίας που υποκρύπτουν τη διάπραξη αδικημάτων εκτεταμένης φοροδιαφυγής.

Ο εντοπισμός των υποθέσεων με αυξημένες πιθανότητες διαπίστωσης παράνομης προσαύξησης περιουσίας και μεγάλης φοροδιαφυγής γίνεται με τη χρησιμοποίηση ειδικού λογισμικού. Η εφαρμογή αυτή παρέχει τη δυνατότητα στις φοροελεγκτικές υπηρεσίες να προχωρούν στο ‘‘σάρωμα’’ των κινήσεων των τραπεζικών λογαριασμών των φυσικών προσώπων και να ξεχωρίζουν εύκολα τις περιπτώσεις εκείνες που τα ποσά των πρωταρχικών καταθέσεων είναι πολύ μεγάλα σε σύγκριση με τα εισοδήματα που έχουν συμπεριλάβει οι φορολογούμενοι αυτοί στις φορολογικές δηλώσεις.

Οι φοροελεγκτικές υπηρεσίες μπορούν εύκολα να εντοπίζουν τις κατ’ αρχήν αδικαιολόγητες διαφορές χρηματικών ποσών μεταξύ πρωτογενών καταθέσεων και δηλωθέντων εισοδημάτων.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here