Το 4o Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης με τίτλο: «Σε σταυροδρόμι το μέλλον της Επαγγελματικής Ασφάλισης: Αναγκαιότητα άμεσων μεταρρυθμίσεων για αναπτυξιακή ώθηση» αποσκοπεί στην καταγραφή των εξελίξεων που έλαβαν χώρα τον τελευταίο χρόνο σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, στον θεσμό της επαγγελματικής ασφάλισης αλλά και του συνταξιοδοτικού-ασφαλιστικού συστήματος γενικότερα.

Το 4o Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης #ocin23 διοργανώνεται από την Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.) και την ethosEVENTS, σε συνεργασία με το οικονομικό & επιχειρηματικό portal banks.com.gr, το ασφαλιστικό περιοδικό InsuranceWorld και το portal insuranceworld.gr.

Για τον θεσμό της επαγγελματικής ασφάλισης μίλησε, μέσω βίντεο, ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Νικόλαος Μπακατσέλος.

Όπως ανέφερε: Η επαγγελματική ασφάλιση θεσμοθετήθηκε σχετικά πρόσφατα, το 2002, πολύ αργότερα από άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ και του Ο.Ο.Σ.Α..

Οι ασφαλισμένοι στα 23 επαγγελματικά ταμεία, προαιρετικής ασφάλισης, υστερούν έναντι των 2 εκατομμυρίων ασφαλισμένων στο δημόσιο αναδιανεμητικό ασφαλιστικό σύστημα. Επιπλέον τα ταμεία αυτά έχουν ένα μικρό σχετικά επενδυτικό χαρτοφυλάκιο τόσο σε σχέση με τα TEA όσο και με τον 1ο πυλώνα. Έτσι ο θεσμός της προαιρετικής ασφάλισης παρά την ενίσχυση έχει περιθώρια ανάπτυξης, καθώς παρέμεινε ο λιγότερο διαδεδομένος.

Απαιτούνται άμεσες και αποφασιστικές πολιτικές παρεμβάσεις που να διασφαλίζουν τα οικονομικά κίνητρα ώστε να συμμετέχουν στον 2ο πυλώνα τα κίνητρα και την προστασία εργαζόμενων, την απλοποίηση αδειοδότησης, την ευέλικτη λειτουργία μέσω δυνατότητας πολυεργοδοτικών ταμείων, την επάρκεια συνταξιοδοτικών αποδοχών και την βελτίωση και ενδυνάμωση εποπτείας μέσω ενιαίων κανόνων.

Τα πεπραγμένα σε άλλες χώρες μαρτυρούν ότι η επαγγελματική ασφάλιση μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας, καθώς η περεταίρω ενίσχυση του θεσμού μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση σημαντικών κεφαλαιακών αποθεμάτων. Ενθαρρυντικό είναι ότι το ενδιαφέρον των τελευταίων ετών είχε ως αποτέλεσμα την δημουργία νέων ταμείων.

Η ενδυνάμωση των ΤΕΑ θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη σε μικροοικονομικό επίπεδο, όσον αφορά στα κίνητρα των εργαζόμενων και μακροπρόθεσμα σε μακροοικονομικό επίπεδο μέσα από την ενδυνάμωση της εγχώριας αποταμίευσης και εν τελεί της ελληνικής οικονομίας.

Μέσω της ενίσχυσης της παραγωγικής υποδομής της οικονομίας θα οδηγηθούμε σε αύξηση της παραγωγικότητας και του ΑΕΠ, καθώς θα προκύψουν νέα κεφαλαιακά αποθέματα. Οι εγχώριες επενδύσεις μπορούν να αυξήσουν την κεφαλαιοποίηση και την ρευστότητα της αγοράς κεφαλαίου κάτι που ενισχύει την οικονομική ανάπτυξη.

Αφουγκραζόμενοι τον παλμό αγοράς στο ελληνοαμερικανικό εμπορικό επιμελητήριο έχουμε δημιουργήσει την επιτροπή ασφαλιστικών και εργασιακών θεμάτων, η οποία παρακολουθεί στενά και αξιολογεί στενά τις εξελίξεις στον τομέα υγείας και ασφάλισης με την αγορά εργασίας στην Ελλάδα. Προχωρά σε συστάσεις για την βελτίωση του ασφαλιστικού και εργασιακού περιβάλλοντος και την ενίσχυση των σχέσεων των συνεργασιών μεταξύ δημοσίου και ιδιωτών προς όφελος της ελληνικής οικονομίας. Με την συνδρομή όλων ημών και με την ανάλογη πολιτική βούληση και σταθερότητα είμαστε σε θέση να εκμεταλλευτούμε την αναπτυξιακή προοπτική της επαγγελματικής ασφάλισης” τόνισε.

 

ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ/PHOTOPRESS Θ&Α ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΙ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ