Γράφει η «ξενοδόχος»

Πολλά τα ανοικτά μέτωπα για την Prodea Investments ΑΕΕΑΠ (πρώην Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ), η οποία έχει βάλει στο μικροσκόπιο και εξετάζει νέες επενδύσεις σε ακίνητα συνολικής αξίας 800 εκατ. ευρώ, ενώ ήδη με βάση τις αποφάσεις και της γενικής συνέλευσης της περασμένης εβδομάδας έχει δρομολογηθεί μεγάλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για την ενίσχυση της διασποράς στο 25%.

Η εταιρεία  είναι μεταξύ των εταιρειών στο πλαίσιο των συναντήσεων που διοργανώνει το Χρηματιστήριο Αθηνών στο Λονδίνο. Όπως προκύπτει από τη σχετική παρουσίαση πραγματοποιεί επαφές αυτή την περίοδο για νέες επενδύσεις και μάλιστα για το 30% των εν λόγω ακινήτων πραγματοποιεί αποκλειστικές συζητήσεις με τους πωλητές, ενώ για το υπόλοιπο 70%  βρίσκεται σε διαδικασία διαπραγματεύσεων.

Η μεγαλύτερη εισηγμένη Επενδυτική Ακινήτων, αναφέρει ότι από τα συγκεκριμένα ακίνητα. ποσοστό 85% αφορά την Ελλάδα (ποσοστό 85%), και το υπόλοιπο 15% επενδύσεις σε Κύπρο, Ρουμανία και Βουλγαρία. Ενδιαφέρον έχουν και τα στοιχεία για τους κλάδους δραστηριότητας:

  • Ένα ποσοστό 45% αφορά κατηγορίες ακινήτων, οι οποίες εντάσσονται στο «παραδοσιακό» πεδίο δραστηριότητας για την εταιρεία, όπως τα γραφεία και τα καταστήματα, ενώ ένα 55% χαρακτηρίζονται ως πιο «εναλλακτικές» επενδύσεις και αφορούν κατοικίες, logistics και ξενοδοχεία.
  • Ως προς τις επιδόσεις της Prodea Investments ΑΕΕΑΠ, στο τέλος Ιουνίου τα ετησιοποιημένα έσοδα αντιστοιχούν στα 140,1 εκατ. ευρώ, από 121,36 εκατ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου του 2018 και αντίστοιχα τα προσαρμοσμένα EBITDA (κέρδη πρό φόρων τόκων και αποσβέσεων) στα 104 εκατ. ευρώ από 102 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2018.

Ο όμιλος διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο 373 ακινήτων, επιφάνειας 1,3 εκατ. τ.μ. με αξία 2,17 δισ. ευρώ, με ένα ποσοστό πληρότητας που ξεπερνά το 97%, ενώ το περισσότερα ακίνητα (204) είναι υποκαταστήματα τραπεζών, 82 είναι πολυκαταστήματα ή εμπορικά καταστήματα, 66 κτίρια γραφείων και οκτώ ξενοδοχεία. Ως προς τη γεωγραφική κατανομή, το 66% των ακινήτων της εταιρείας με επικεφαλής τον κ. Χριστόφορο Παπαχριστοφόρου της Invel στη θέση του προέδρου και τον κ. Αριστοτέλη Καρυτινό ως διευθύνοντα σύμβουλο, βρίσκεται στην Ελλάδα, το 17% στην Κύπρο, το 12% στην Ιταλία και το 5% σε Βουλγαρία και Ρουμανία.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here