Η εταιρία δημιουργεί μονάδες αποθήκευσης ενέργειας ισχύος 2.000 MW

Στα επόμενα 5 χρόνια η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα παράγει πράσινη ενέργεια ισχύος 3.000 MW. Μάλιστα αυτός είναι ενδιάμεσος στόχος και όχι ο τελικός στόχος, όπως ανέφερε ο ο πρόεδρος της εταιρίας κ. Γιώργος Περιστέρης, μιλώντας προ ολίγου στη Γενική Συνέλευση των μετόχων.

Όπως αποκάλυψε ο κ. Περιστέρης, το επόμενο στάδιο του επενδυτικού πλάνου, προβλέπει νέα έργα συνολικής ισχύος 7.000 MW, από τα οποία τα 5.000 MW έχουν προχωρήσει πέραν της βεβαίωσης παραγωγού.

Το 2020 ήταν αρκετά «αρκετά πετυχημένη χρονιά» παρά τις συνθήκες της πανδημίας είπε και προέβλεψε ότι το 2021 «θα είναι μια πολύ καλή χρονιά».

«Οι επιλογές μας απέδειξαν ότι οι δραστηριότητες μας είναι ανθεκτικές. Αυτό που κάναμε εμείς από το 1990 έχει αρχίσει να γίνεται σε παγκόσμια κλίμακα. Πάρα πολλές επιχειρήσεις στρέφονται στην καθαρή ενέργεια, στη πράσινη μετάβαση και όχι μόνο στα συμβατικά αντικείμενα, όπως είναι οι ΑΠΕ, μπαίνουν και σε άλλες δραστηριότητες, τις οποίες εμείς κοιτάμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια, όπως, οι μονάδες αποθήκευσης και τα θαλάσσια αιολικά πάρκα».

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κατασκευάζει και έχει υπό κατασκευή αιολικά πάρκα 400 MW, ενώ άλλα 63 ανάλογα έργα ωριμάζουν αδειοδοτικά.

Προωθείται, επίσης, η κατασκευή νέων φωτοβολταϊκών έργων, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 1,7 GW, από τα οποία το 1,1 GW έχει λάβει ήδη βεβαίωση παραγωγού και τα υπόλοιπα ωριμάζουν αδειοδοτικά.

Επίσης ο κ. Περιστέρης χαρακτήρισε «ψήφο εμπιστοσύνης» την είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας του Βαγγέλη Μαρινάκη και της Μαριάννας Λάτση στο πρώτο εξάμηνο, τους οποίους ευχαρίστησε από το βήμα της γενικής συνέλευσης. «Ο όμιλος παραμένει άθικτος και ενοποιημένος. Αποκτά σταθερή μετοχική βάση, με ανθρώπους που πιστεύουν σε αυτό που κάνουμε», είπε.

«Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη ΑΠΕ, χωρίς μονάδες αποθήκευσης».

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, επενδύει στην αποθήκευση της ενέργειας και σήμερα η διαθέτει έτοιμα σχέδια υπό ανάπτυξη, συνολικής αποθηκευτικής ικανότητας 2.000 MW, που βρίσκονται σε διάφορα στάδια αδειοδότησης. «Είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα αποθήκευσης στη χώρα», είπε ο κ. Περιστέρης.

Ένας ακόμη τομέας στον οποίο προσβλέπει η εταιρία από το 2010 είναι τα πλωτά θαλάσσια πάρκα. Για την υλοποίηση από κοινού αυτών των επενδυτικών σχεδίων η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχει συμπράξει με την Ocean Winds (κοινοπραξία των EDP Renewables και ENGIE). «Πιστεύουμε να οριστικοποιηθεί εντός του έτους το νομοθετικό πλαίσιο, κατέληξε.

Εκτός από τα ενεργειακά η εταιρία αναπτύσσει δραστηριότητα και στη διαχείριση απορριμμάτων και ήδη έχει αναλάβει τα έργα ΣΔΙΤ στις Περιφέρειες Ηπείρου και Πελοποννήσου.

Για το 2020 η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ανακοίνωσε τη διανομή μερίσματος 0,17 ευρώ ανά μετοχή, με έναρξη καταβολής τις 12 Ιουλίου. Συνολικά για το 2020 η εταιρία διένειμε μέρισμα 40 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 20 εκ. ευρώ ήδη καταβλήθηκαν ως προμέρισμα πέρυσι τον Δεκέμβριο.

Δείτε επίσης:

Ξεκινά μια νέα εποχή για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Β. Μαρινάκης: Η επένδυση στην Τέρνα Ενεργειακή και η πρόβλεψη για την Ναυτιλία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ