Του Enrique Diaz Alvarez, 

Την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντέδρασε με τον συνηθισμένο καθυστερημένο τρόπο στην απότομη άνοδο του ευρώ και τις πιθανές επιπτώσεις του στον πληθωρισμό και την οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης. Προς το παρόν, ο αντίκτυπος στο νόμισμα ελέγχθηκε, αλλά περιμένουμε να δούμε πολλές παραλλαγές στο γεγονός ότι το ευρώ έχει αυξηθεί πάρα πολύ και πολύ γρήγορα, κάτι που εγκυμονεί βραχυπρόθεσμους αρνητικούς κινδύνους.

Όλα τα νομίσματα της G10 έχασαν έδαφος έναντι του δολαρίου εκτός από τη στερλίνα, η οποία είναι ενισχυμένη από την γρήγορη πρόοδο του Ηνωμένου Βασιλείου στον εμβολιασμό του πληθυσμού.

Τα νομίσματα των αναδυομένων αγορών ήταν ανάμικτα, αλλά συνολικά ανταποκρίθηκαν καλά στο σημαντικό ξεπούλημα σε μετοχές και γενικά σε risk assets.

  • Το πιεστικό σορτάρισμα σε ορισμένες μετοχές όπως το GameStop προσφέρθηκε για ψυχαγωγία και για ειδησεογραφία, αλλά αναμένουμε ότι ο αντίκτυπος στις αγορές συναλλάγματος θα είναι αμελητέος, δεδομένου του πολύ μεγαλύτερου όγκου και της περιορισμένης πρόσβασης των επενδυτών λιανικής σε αυτές τις αγορές.

Αναμένουμε ότι οι αγορές θα επικεντρωθούν στα οικονομικά δεδομένα αυτήν την εβδομάδα. Το ημερολόγιο της Ευρωζώνης είναι γεμάτο, με τα νούμερα για το τέταρτου τριμήνου να κυκλοφορούν την Τρίτη, ενώ την Τετάρτη αναμένουμε τον πληθωρισμό του Ιανουαρίου.

Για το πρώτο, αναμένουμε αρνητικό πρόσημο, ενώ στο δεύτερο αναμένεται ανάκαμψη λόγω τεχνητών παραγόντων στη Γερμανία. Δηλαδή, να υπάρξει αντιστροφή της προσωρινής μείωσης στον ΦΠΑ και υψηλότεροι φόροι στην ενέργεια.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η συνεδρίαση της Τράπεζας της Αγγλίας του Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη. Τέλος, θα παρακολουθούμε στενά το report για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ τον Ιανουάριο που θα ανακοινωθεί αυτήν την εβδομάδα.

Στερλίνα

Το Ηνωμένο Βασίλειο προχωρά στους εμβολιασμούς πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη χώρα και πιστεύουμε ότι αυτό επηρεάζει την επίδοση της στερλίνας έναντι του ευρώ τις τελευταίες εβδομάδες. Η περασμένη εβδομάδα δεν ήταν διαφορετική, και η στερλίνα σημείωσε άνοδο έναντι κάθε άλλου νομίσματος των G10. Η συνεδρίαση της Πέμπτης της Τράπεζας της Αγγλίας δεν αναμένεται να βγάλει ειδήσεις. Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας θα ψηφίσει ομόφωνα να μην αλλάξει κάτι και να διατηρηθούν όλες οι επιλογές ανοιχτές. Αναμένουμε τη στερλίνα να συνεχίσει να διαπραγματεύεται καλά καθώς φαίνεται να πλησιάζει η προοπτική τερματισμού των lockdown.

Ευρώ

Οι κεντρικές τράπεζες στην  Ολλανδία και τη Φινλανδία εξέφρασαν τη δυσφορία τους για την ταχύτητα και την έκταση του πρόσφατου ράλι του ευρώ την περασμένη εβδομάδα και περιμένουμε και άλλα επάνω σε αυτό τις επόμενες εβδομάδες. Τα άσχημα οικονομικά δεδομένα αυτήν την εβδομάδα θα πρέπει να επηρεάσουν το κοινό νόμισμα, όπως και οι συνεχιζόμενες υψηλές επιδόσεις στο μέτωπο εμβολιασμού. Αναμένουμε να δούμε μια απότομη αύξηση του πληθωρισμού της Ευρωζώνης αυτήν την εβδομάδα, κυρίως λόγω τεχνικών παραγόντων στη Γερμανία. Οι αγορές πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στην αύξηση του ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου. Υπάρχει περιθώριο για μια αρνητική έκπληξη εκεί, και ίσως αυτό να οδηγήσει σε αδυναμία του ευρώ.

Δολάριο ΗΠΑ

Η πρόσφατη αρνητική συσχέτιση μεταξύ της απόδοσης του δολαρίου και των risk assets αποδυναμώθηκε την εβδομάδα αυτή. Ενώ οι μετοχές παγκοσμίως μειώθηκαν, το δολάριο απέτυχε να κάνει δυνατό ράλι έναντι των περισσότερων άλλων νομισμάτων. Η βασική έκθεση εργασίας για τον Ιανουάριο κυκλοφορεί την Παρασκευή. Οι αγορές αναμένουν μια ουσιαστικά επίπεδη έκθεση, τόσο όσον αφορά το ποσοστό ανεργίας όσο και τον αριθμό των θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν ή χάθηκαν τον Ιανουάριο. Η έλλειψη ιστορικού προηγούμενου καθιστά δυσκολότερο από ποτέ να κάνουμε μια πρόβλεψη, αλλά τείνουμε προς την κατεύθυνση ενός θετικού αποτελέσματος, δεδομένης της απουσίας γενικευμένων lockdown στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο.

{Ο κ. Enrique Diaz Alvarez, είναι Chief Risk Officer  της εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here