Η αγορά ενός καταστήματος μέσω franchise μπορεί να μοιάζει με εισιτήριο για την ανεξαρτησία στην εργασία, είναι ωστόσο όλα ιδανικά για να προχωρήσετε σε αυτό το επαγγελματικό βήμα;

Την περίοδο της covid-19 πολλά είναι εκείνα που άλλαξαν στην αγορά εργασίας, η οποία χαρακτηρίστηκε από μία συνεχή ρευστότητα: Δουλειές που χάθηκαν, επιχειρήσεις που έκλεισαν διά παντός, lockdowns, όλα στη “σκιά” μιας εν δυνάμει θανατηφόρας ασθένειας: το 2020 ήταν ομολογουμένως ένα από τα πιο περίεργα έτη της σύγχρονης εποχής.

Πέραν όμως όλων των νέων συνθηκών που βιώσαμε, λίγο ή πολύ όλοι μας είχαμε τον χρόνο και το χώρο να εξετάσουμε τις επιλογές μας, σε επαγγελματικό επίπεδο. Τα lockdown ήταν “αποκαλυπτικά” για πολλούς, καθώς οι άνθρωποι συνειδητοποίησαν ότι θα μπορούσαν οι ίδιοι να είναι οι συγγραφείς του βιβλίου της ζωής τους. Απελευθερωμένοι από την καθημερινή επίβλεψη, πολλοί ανακάλυψαν ότι εργάστηκαν καλύτερα και πιο παραγωγικά όταν ήταν υπεύθυνοι του εαυτού τους.

Τα franchise είναι δημοφιλή σε πολλές χώρες, και πλέον και στην Ελλάδα για αυτόν ακριβώς τον λόγο. Η αυτονομία στην εργασία αποτελεί μια ελκυστική ιδέα, και τα franchise μπορούν να την προσφέρουν.

Τα θετικά στοιχεία είναι πολλά: Ένα καλό franchise απολαμβάνει συνήθως δημόσιας αναγνώρισης, οπότε δεν χρειάζεται να ασχοληθείτε σκληρά με την ανάπτυξη της ταυτότητας του brand από το σημείο μηδέν. Είναι πιθανό επιπλέον να υπάρχει ήδη ένα πρότυπο σύστημα λειτουργίας και κάποιο πλάνο εκπαίδευσης.

Παρόλα αυτά, τα συμβόλαια franchise μπορεί από μόνα τους να είναι περίπλοκα, και το αντίτιμο για ένα κατάστημα ακριβό. Εάν θέλετε είστε σίγουροι ότι θα λάβετε τη σωστή απόφαση για μια τέτοια επιχειρηματική κίνηση θα πρέπει να λάβετε συμβουλές από ειδικούς.

Παραδείγματα κακών επιλογών δίνει ένας καταξιωμένος άνθρωπος του χώρου που δραστηριοποιείται χρόνια με το franchise, ο κ. Tristan Will, επικεφαλής του franchise BDO στη Ν. Ζηλανδία.

“Υπήρξαν πελάτες που ήρθαν να συζητήσουν μαζί μας αφού είχαν προβεί στην εγγραφή σε ένα franchise χωρίς να έχουν συνειδητοποιήσει ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις της σύμβασης. Είναι πολύ σημαντικό όλοι να έχουν λάβει σωστές κατευθύνσεις πριν εγγραφούν διαφορετικά μπορεί να έρθουν προ δυσάρεστων εκπλήξεων τις οποίες δύσκολα θα μπορούν να ανατρέψουν” είπε μεταξύ άλλων.

Περισσότερα στο coffeemag.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here