Οι συνεχείς αναβολές και “καραμπόλες” μεταξύ υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και του ΤΑΙΠΕΔ έχουν εκτροχιάσει τα χρονοδιαγράμματα παραχώρησης της Εγνατίας Οδού, γεγονός που έχει ενοχλήσει σφόδρα τους δανειστές.
Η πορεία του διαγωνισμού εξαρτάται (σε μεγάλο βαθμό) από το ποιος θα αναλάβει το κόστος της απαραίτητης κοστοβόρας συντήρησης, αναβάθμισης και αδειοδότησης μεγάλου μέρους από τα συνολικά 900 χιλιόμετρα, καθώς σχετικές μελέτες ανεβάζουν στα 5,5 με 6 δισ. το κόστος με καίριο το ερώτημα ποιος θα το επωμισθεί. Το Δημόσιο ή ο παραχωρησιούχος.
Ενδεικτικά, μου αναφέρει παράγων του κατασκευαστικού κλάδου, πως σοβαρή εκκρεμότητα είναι για παράδειγμα η πιστοποίηση, με βάση τις σύγχρονες κοινοτικές προδιαγραφές, 31 σηράγγων που λειτουργούν με προσωρινές άδειες και κατά παράβαση των κανόνων δεν απαγορεύεται η διέλευση επικίνδυνων φορτίων.
Ορόσημο είναι ο Απρίλιος, οπότε λήγει η προθεσμία για την εφαρμογή της σχετικής Ευρωπαικής Οδηγίας.
Ο κ. Χρήστος Σπίρτζης, από την πλευρά του, δεν χάνει ευκαιρία να…αδειάσει το ΤΑΙΠΕΔ υποστηρίζοντας πως δεν έχει προετοιμαστεί επαρκώς και προβάλει το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να διατεθούν τα αποθέματα της Εγνατίας ΑΕ για την συντήρηση ενός οδικού άξονα υπό παραχώρηση την στιγμή που η εταιρεία δεν ιδιωτικοποιείται.

Σημειωτέον, τα έξοδα συντήρησης για την διετία 2018-2019 έχουν προυπολογισθεί σε 150 εκατ. ευρώ
Βέβαια η κόντρα Σπίρτζη-ΤΑΙΠΕΔ δεν είναι καινούργια, καθώς και στον διαγωνισμό για την επέκταση της σύμβασης για το Ελευθέριος Βενιζέλος είχε τονίσει πως το ΤΑΙΠΕΔ δεν κάνει σωστά την δουλειά του, απευθυνόμενος δε προς τους δημοσιογράφους το είχε..καρφώσει λέγοντας χαρακτηριστικά “…πείτε μου ποιον διαγωνισμό έχει ολοκληρώσει το ΤΑΙΠΕΔ” βάλλοντας επίσης και για το πρόβλημα που είχε ανακύψει με το χαμηλό τίμημα.
Συνεπώς το ερώτημα είναι προς τι οι παχυλότατες αμοιβές των ιδίων των μελών του ΤΑΙΠΕΔ αλλά και προς τι οι στρατιές συμβούλων και παρατρεχάμενων σημειώνοντας ενδεικτικά ότι στις τάξεις του “συνωστίζονται” 16 χρηματοοικονομικοί, 19 νομικοί και 16 τεχνικοί σύμβουλοι για 26 projects που είναι σε εξέλιξη.

Σε αυτούς, με κλειστές συμβάσεις να προσθέσουμε εταιρείες παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, εκτιμητές, αξιολογητές και δεκάδων που έχουν στελεχώσει θυγατρικές και υπό θυγατρικές. Ολα αυτά υπό την σκέπη της ΕΕΣΥΠ, του Υπέρ Ταμείου, όπου και εκεί…χάνεται η μπάλα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ