“Η ελληνική οικονομία χρειάζεται ένα επενδυτικό σοκ. Αυτό το σοκ δεν είναι ορατό στον επιχειρηματικό μας ορίζοντα”.

Τα στοιχεία της έρευνας που πραγματοποίησε η ΕΑΣΕ, η  Εταιρεία Ανώτατων Στελεχών Επιχειρήσεων (500 μέλη, ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων που αντιπροσωπεύουν εταιρείες και οργανισμούς με πάνω από 150.000 εργαζομένους και έχουν συνολικό κύκλο εργασιών άνω των 51 δισ. ευρώ) δεν είναι αισιόδοξα.

Οι μεγάλες πολυεθνικές βλέπουν αυτά που γίνονται στην Ελλάδα και τηρούν στάση αναμονής.

Όλοι οι σχετικοί δείκτες καταγράφουν πτώση.
Ο Γενικός Δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP-CEO General Index) σημείωσε κάμψη στο δ’ τρίμηνο του 2018 και διαμορφώθηκε στις 159 μονάδες, έναντι 163 το προηγούμενο τρίμηνο.

Ο Δείκτης Τρέχουσας Οικονομικής Κατάστασης (ΕΑΣΕ-CEO Current status Index) σημείωσε κάμψη και διαμορφώθηκε στις 153 μονάδες, έναντι 156 το προηγούμενο τρίμηνο

Ο Δείκτης Προσδοκιών (ΕΑΣΕ-CEO Expectation Index) παρουσίασε μείωση στις 165 μονάδες, έναντι 170 του προηγούμενου τριμήνου.

Ο πρόεδρος της ΕΑΣΕ και διευθύνων σύμβουλος της Xerox Hellas, Βασίλης Ραμπάτ εξήγησε ότι ουδείς αμφισβητεί την σταθεροποίηση της οικονομίας μετά το σοκ του 2015. Ωστόσο το ευρύτερο μακροοικονομικό περιβάλλον δεν ευνοεί την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Το 54% των CEOs δηλώνουν αισιόδοξοι σε μέτριο βαθμό ότι μπορεί να προκύψει μια τόσο σημαντική αύξηση στις επενδύσεις, ενώ μόνο το 4% των CEOs είναι πολύ αισιόδοξοι. Ωστόσο το υπόλοιπο 42% των CEOs θεωρεί ότι είναι δύσκολο στο άμεσο μέλλον να αυξηθούν σε τέτοιο βαθμό οι επενδύσεις και δηλώνουν καθόλου αισιόδοξοι, ποσοστό που αυξάνεται σε 59% για τους CEOs των βιομηχανικών επιχειρήσεων.

Ενα σημαντικό πρόβλημα που επισημαίνουν τα μέλη της ΕΑΣΕ είναι το χαμηλό επίπεδο πανεπιστημιακής κατάρτισης και η έλλειψη ταλέντου για την κάλυψη νευραλγικών θέσεων στις ελληνικές επιχειρήσεις.

Το brain drain είχε καταστροφικές συνέπειες  στην αγορά εργασίας ωστόσο ο κ. Ραμπάτ επισημαίνει την κάκιστη σύνδεση μεταξύ πανεπιστημίων και επιχειρήσεων. Η εκπαίδευση ελάχιστα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της οικονομίας, άποψη που υποστηρίζεται και από το 60% των CEOs που συμμετείχαν στην έρευνα.

Σχεδόν τέσσερις στους δέκα CEOs δηλώνουν ότι το επίπεδο της εκπαίδευσης δεν ανταποκρίνεται καθόλου στις σύγχρονες ανάγκες, ενώ μόλις το 4% θεωρεί ότι η εκπαίδευση καλύπτει σε μεγάλο βαθμό τις σύγχρονες ανάγκες της οικονομίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ