Περίπου 4 δισ. ευρώ σχεδιάζει ο ΟΔΔΗΧ να αντλήσει από τις αγορές το πρώτο τρίμηνο του έτους με ορίζοντα, ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν.

Στο  πρώτο εξάμηνο, το Δημόσιο θα έχει καλύψει γύρω στο 60% του ετήσιου προγράμματος δανεισμού του, δηλαδή περίπου 7 δισ. ευρώ από τα 12 δισ. ευρώ που έχει θέσει ως μέγιστο στόχο στο ετήσιο πρόγραμμα δανεισμού για το 2021.

  • Το νέο «χρέος» αναμένεται να έχει μεγαλύτερη διάρκεια καθώς στους σχεδιασμούς είναι η πρώτη έξοδος στις αγορές για φέτος να γίνει μέσω μιας έκδοσης ομολόγων διάρκειας τουλάχιστον 10ετίας χωρίς, σύμφωνα με αναλυτές, να αποκλείεται και μια έκδοση διάρκειας 30 ετών εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Τους πρώτους μήνες του έτους πολλές ευρωπαϊκές χώρες θα προχωρήσουν σε σειρά ομολογιακών εκδόσεων, με αρκετές από αυτές να στρέφονται στις αγορές για δανεισμό εκατοντάδων δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αγορές κρατικών ομολόγων μέσω του έκτακτου προγράμματος λόγω της πανδημίας (PEPP) μετά και την απόφαση του διοικητικού της συμβουλίου το Δεκέμβριο για αύξηση του ποσού κατά 500 δισ. ευρώ έως το Μάρτιο του 2022, φτάνοντας συνολικά σε 1,85 τρισ. ευρώ.

Η κίνηση αυτή εκτιμάται ότι θα ωφελήσει την Ελλάδα καθώς θα διατηρήσει τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα. Όμως εν μέσω αρνητικών επιτοκίων δανεισμού για αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, οι ελληνικοί τίτλοι θεωρούνται ιδιαίτερα ελκυστικοί καθώς παρέχουν έστω και ένα μικρό κέρδος στους επενδυτές.

  • Το κόστος δανεισμού της Ελλάδας κινείται κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και επενδυτικοί οίκοι προβλέπουν περαιτέρω μείωσή του. 
  • Σήμερα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 0,62%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here