Της Ελενας Ερμείδου
Ο επιπτώσεις και ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής φαίνεται και στα αποτελέσματα των (αντ)ασφαλιστικών. Τα προβλήματα μεγαλώνουν, οι προκλήσεις αυξάνονται, οι προβλέψεις για την αλλαγή του κλίματος βγαίνουν συνεχώς, οι αναλύσεις των (αντ)ασφαλιστών και των underwriters βασίζονται κυρίως σε δεδομένα του παρελθόντος.
Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν την προπερασμένη εβδομάδα εκπρόσωποι της ΕΕ και του ΟΗΕ στην συνδιάσκεψη που οργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Logistics. Τα φαινόμενα τόνισαν δεν είναι σταθερά και οξύνονται.
Είπαν επίσης ότι μόνοι τους οι (αντ)ασφαλιστές δεν μπορούν να πετύχουν πολλά. Κάλεσαν προς συσπείρωση όλους τους αρμόδιους φορείς να συνεργαστούν και να λάβουν προσαρμοστικά μέτρα που θα πρέπει να τα ακολουθήσουν όλοι.
Για να εξηγούμαστε, και να μεταφέρουμε και σωστά το μήνυμα, μέτρα δεν είναι κάνω σκόρπιες ασύνδετες δράσεις, τις φωτογραφίζω ή κάνω δηλώσεις για να τις διαφημίσω μέσω skype. Ο ΟΗΕ και η ΕΕ κάλεσαν τα υπουργεία μεταφορών, ενέργειας και κλιματικής αλλαγής, οργανισμούς πολιτικής προστασίας, μηχανικούς, (αντ)ασφαλιστές να κάτσουν και να καταλήξουν σε μέτρα για την προστασία κυρίως της ανθρώπινης ζωής. Βροχοπτώσεις, κατολισθήσεις, πλημμύρες, χαλαζοπτώσεις, σεισμοί, τείνουν να είναι καθημερινά φαινόμενα σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές, μέσα σε αυτές τις περιοχές της Μεσογείου βρίσκεται και η Ελλάδα.
Η 25η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP25) πραγματοποιείται στην Μαδρίτη 2 – 13 Δεκεμβρίου. Στο μεταξύ οι ευρωβουλευτές την περασμένη Δευτέρα για το ψήφισμα που καλεί την ΕΕ να υποβάλει τη στρατηγική της για την επίτευξη μηδενικού ισοζυγίου εκπομπών μέχρι το 2050.
Η ΕΑΕΕ πραγματοποιεί ημερίδα στις 3/12 για την κλιματική αλλαγή με τίτλο «Κλιματική Αλλαγή – Φυσικές Καταστροφές Πρόληψη & Αντιμετώπιση».
Στο μεταξύ οι Insurance Europe, EIOPA και FERMA καταθέτουν τις απόψεις για να ληφθεί μία κοινή απόφαση. Τα σχέδια καθορισμού κινδύνων κλιματικής αλλαγής στα πρότυπα φερεγγυότητας φαίνεται να μην έχουν τελείως ξεμπλοκάρει από τα μεγάλα λόμπυ ασφαλιστών.
Ψάχνουν τρόπους να ενσωματώσουν μακροπρόθεσμα σενάρια διαχείρισης κινδύνων στα πρότυπα ORSA. Στο τραπέζι πέφτουν προτάσεις και για τυποποιημένα σενάρια βασισμένα στα ORSA.
Η EIOPA έχει προτείνει να εισαχθούν σε προνομιακό καθεστώς οι πράσινες επενδύσεις, τις απόψεις αυτές συμμερίζεται για λογαριασμό των (αντ)ασφαλιστών και η Ενωση Διαχείρισης Κινδύνων στην Ευρώπη (Ferma).
Αν λοιπόν οι φορείς δεν καταλήξουν οι καλύψεις έναντι καταστροφών θα παρουσιάζουν πρόβλημα όπως και οι αποζημιώσεις. Επίσης τα χαρακτηριστικά των συμβολαίων δεν θα είναι ελκυστικά για καταναλωτές και μεγάλους πελάτες γιατί οι κίνδυνοι έχουν αλλάξει.