Ζήτημα μεγάλης σημασίας και υψηλού ενδιαφέροντος αποτελεί το οικοσύστημα της τεχνητής νοημοσύνης για τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Την πρόθεση της Επιτροπής – υπό τη νέα της σύνθεση – να αναλάβει πρωτοβουλία για το ΑΙ, επιβεβαίωσε η ορισθείσα Eκτελεστική Αντιπρόεδρος για μια “Ευρώπη έτοιμη για την ψηφιακή εποχή”, κυρία Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Κατά τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, από την οποία περνούν αυτές τις ημέρες τα ορισθέντα μέλη της Επιτροπής, η κυρία Βεστάγκερ ανακοίνωσε ότι – μετά από σχετική ανάθεση της εκλεγείσας Προέδρου Ούρσουλα Γκέρτρουντ φον ντερ Λάιεν- κατά τις πρώτες 100 ημέρες της, η νέα Επιτροπή θα υποβάλει προτάσεις για την ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής προσέγγισης στο ΑΙ.

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μας εξυπηρετήσει σε πολλούς τομείς της οικονομίας, όπως:

η υγεία, οι μεταφορές, η επικοινωνία και η εκπαίδευση.

Θα επηρεάσει πολλές πτυχές της ζωής μας, από τα αυτοοδηγούμενα αυτοκίνητα έως τη βελτίωση των ιατρικών διαδικασιών. Ταυτόχρονα, η τεχνολογία αυτή, η οποία βασίζεται στους αλγόριθμους αυτοεκμάθησης και αυτοβελτίωσης, μπορεί να εγείρει μια σειρά ζητημάτων πολιτικής, για παράδειγμα ζητήματα που σχετίζονται με τη λογοδοσία και την κοινωνική αποδοχή”, ανάφερε η αρμόδια Εκτελεστική Αντιπρόεδρος.

H χρήση των εφαρμογών και ο σεβασμός στα δικαιώματα

Στόχος της Ευρώπης είναι να προαγάγει τη χρήση εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης, διασφαλίζοντας ότι η ενσωμάτωσή της σε προϊόντα και υπηρεσίες γίνεται με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και λειτουργεί με αξιόπιστο τρόπο (νόμιμο, δεοντολογικό και άρτιο) σε ολόκληρη την ενιαία αγορά.

Επενδύσεις

Πρόθεση της Επιτροπής, όπως φαίνεται από τις δηλώσεις της Εκτελεστικής Αντιπροέδρου, είναι μια συνολική προσέγγιση, η οποία θα προσδίδει μεν κανονιστική σαφήνεια, αλλά θα εμπνέει εμπιστοσύνη στους επενδυτές, δίνοντας κίνητρα για επενδύσεις στην ευρωπαϊκή βιομηχανία ΑΙ. Η κυρία Βεστάγκερ διευκρίνισε, παράλληλα, ότι στο  πλαίσιο της προσέγγισής για ένα συνολικό πλαίσιο για την Τεχνητή Νοημοσύνη, η Επιτροπή θα επανεξετάσει την ισχύουσα νομοθεσία για την ασφάλεια και την ευθύνη, που ισχύει για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες. Στόχος είναι να εξασφαλιστεί ότι οι καταναλωτές απολαμβάνουν

  • τα ίδια επίπεδα προστασίας ανεξάρτητα από το αν χρησιμοποιούν παραδοσιακά προϊόντα ή έξυπνα, ψηφιακής βάσης προϊόντα, όπως “έξυπνα” ψυγεία, “έξυπνα” ρολόγια, ελεγχόμενοι φωνητικά εικονικοί βοηθοί).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here