Η τρούφα είναι γνωστό πως αποτελεί ένα από τα πιο σπάνια και ακριβά κατά συνέπεια είδη υπόγειων μανιταριών με την αναζήτησή της να αποτελεί πολλές φορές “κυνήγι θησαυρού” καθώς αποτελεί επενδυτική ευκαιρία.
Πόσο όμως μπορεί να πωληθεί μια τρούφα; Που μπορεί να φτάσει η τιμή της σε μια δημοπρασία;
Μια λευκή τρούφα 850 γραμμαρίων κατακυρώθηκε αντί 85.000 ευρώ, δηλαδή 100 ευρώ το γραμμάριο, κατά τη διάρκεια της 19ης παγκόσμιας δημοπρασίας που οργανώθηκε στην Άλμπα κοντά στο Τορίνο, χθες Κυριακή.
Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε σε σύνδεση με το Χονγκ Κονγκ, όπου βρισκόταν και ο τελικός πλειοδότης της λευκής τρούφας, η ταυτότητα του οποίου δεν έγινε γνωστή.
Κάθε χρόνο, τα τελευταία 88 χρόνια η πόλη Άλμπα στην περιοχή του Πιεμόντε, στη βορειοδυτική Ιταλία, φιλοξενεί επί σχεδόν δύο μήνες μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στη λευκή τρούφα, στο πλαίσιο της οποίας διεξάγεται η δημοπρασία.
Γιατί η λευκή τρούφα της Άλμπα είναι ξεχωριστή;
Η εξαιρετικά φημισμένη λευκή τρούφα της Άλμπα συλλέγεται από τις 21 Σεπτεμβρίου έως τις 31 Ιανουαρίου. “Χαρακτηρίζεται από έντονο άρωμα, που παραπέμπει στις ρομαντικές συναντήσεις, στο δάσος, στη φύση”, εξηγεί ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Μελέτης της Τρούφας Αντόνιο Ντετζιάκομι.
Η φετινή συγκομιδή είναι εξαιρετική τόσο ως προς την ποιότητα όσο και ως προς την ποσότητα, μετά μια δύσκολη περυσινή σεζόν.
“Φέτος η σοδειά είναι πολύ καλή γιατί υπήρχαν βροχοπτώσεις τον Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο και καταιγίδες, οι οποίες έδωσαν μια καλή δόση νερού. Και η τρούφα, όπως είναι γνωστό, είναι ένα μανιτάρι που μεγαλώνει κάτω από το έδαφος και συνεπώς χρειάζεται μια τέτοια περίοδο. Πέρυσι λόγω της ξηρασίας είχαμε μικρή σοδειά και η τιμή έφθανε στα 600 με 700 ευρώ τα 100 γραμμάρια”, υπογράμμισε ο Αντόνιο Ντετζιάκομι.