Την πεποίθηση πως η Ελλάδα δε χρειάζεται να επιδείξει βιασύνη προκειμένου να βγει στις αγορές, αλλά απαιτείται να συνεχίσει να βρίσκεται στο δρόμο των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων εξέφρασε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM, Ρολφ Στραουχ, σε συνέντευξη του στον Πολίτη Κύπρου.

Ο Strauch δήλωσε ότι η ελληνική υπηρεσία διαχείρισης χρέους κάνει το καλύτερο δυνατό και ακολουθεί μια σωστή στρατηγική για να ανακτήσει την πρόσβαση στην αγορά. Το κεφαλαιακό «μαξιλάρι» προσφέρει άνεση στους επενδυτές και δίνει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να προσφύγει στις αγορές μόνο όταν είναι σκόπιμο.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει, το μαξιλάρι των αποθεματικών δημιουργήθηκε για να καλύψει τις πληρωμές κρατικού χρέους. Η χρήση του για άλλους σκοπούς, πρέπει να συμφωνηθούν από τα κράτη-μέλη του ESM, τόνισε.

Προσθέτει ότι δεν σχεδιάστηκε για κάτι άλλο πέραν της εξυπηρέτησης των υποχρεώσεων χρέους της χώρας. «Είναι ένα στήριγμα σε περίπτωση που δεν υπάρχουν αρκετά κεφάλαια για το κράτος. Για να χρησιμοποιηθεί για άλλους σκοπούς, θα απαιτούσε μια απόφαση από τον ESM».

Σε ερώτηση για τις μειώσεις των συντάξεων και για το εάν η ακύρωσή τους αποτελεί ένδειξη ότι η Ελλάδα υπαναχωρεί από τις μεταρρυθμίσεις ή εάν όντως αυτές οι περικοπές δεν είναι απαραίτητες πλέον καθώς η χώρα έχει πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους, ο Strauch τόνισε ότι η κατάσταση παρακολουθείται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

«Όπως γνωρίζετε, θα υπάρξει Eurogroup στις 19 Σεπτεμβρίου όπου θα συζητηθεί το θέμα. Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση. Επίσης, η δέσμευση για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% δεν αμφισβητείται από κανέναν στην ελληνική κυβέρνηση –κάτι που είναι θετικό. Αλλά υπάρχει κατανόηση ότι οι προηγούμενες δεσμεύσεις υπό το πρόγραμμα ESM θα πρέπει να τηρούνται ή να συζητηθούν με τους θεσμούς. Επί του παρόντος βρισκόμαστε σε αυτή τη διαδικασία», σημείωσε.

Εγγραφείτε δωρεάν στο καθημερινό newsletter του banks.com.gr

Δέχομαι να αποθηκευθεί το e-mail μου στο σύστημα αποστολής newsletter.
Δεν μοιραζόμαστε ή πουλάμε σε τρίτους τα προσωπικά σας δεδομένα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here