Αύξηση 20% παρουσιάζει η προσέλευση των δανειοληπτών για ρυθμίσεις NPL’ S, τόσο στεγαστικών όσο και καταναλωτικών, τον Ιανουάριο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017.

Αξιοσημείωτο στοιχείο που έχει προκύψει τους τελευταίους δύο μήνες είναι η ρύθμιση– έστω και μικρή – καταναλωτικών δανείων χωρίς εξασφαλίσεις. Βέβαια, τα στεγαστικά δάνεια είναι εκείνα που κατέχουν την μερίδα του λέοντος, καθώς οι τράπεζες η μία μετά την άλλη προσφέρουν ιδιαίτερα δελεαστικά πακέτα ρυθμίσεων.
Πού οφείλεται

Ο Δεκέμβριος μπορεί να ήταν ο καλύτερος μήνας τα τελευταία 5 χρόνια αλλά σύμφωνα με τραπεζικούς παράγοντες η προθυμία των δανειοληπτών να προχωρήσουν σε ρύθμιση των δανείων τους έγκειται στους παρακάτω παράγοντες:

  • Για πρώτη φορά οι τράπεζες παρέχουν – με διαγραφή ποσοστού -προγράμματα ρύθμισης μη εξυπηρετούμενου δανείου.
  • Οι καταγγελίες κόκκινων δανείων που χρονίζουν οδηγούν τον δανειολήπτη να ρυθμίζει το δάνειό του μόλις ένα βήμα πριν τον πλειστηριασμό.
  • Η έναρξη των πλειστηριασμών, η οποία οδηγεί στα γκισέ κυρίως τους στρατηγικά κακοπληρωτές. Στις περιπτώσεις αυτές με δεδομένο ότι διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία δεν δίνονται ρυθμίσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν διαγραφή μέρος του δανείου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here