Την Τετάρτη 3/6, η διαΝΕΟσις διοργάνωσε μία δημόσια διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «Πώς Θα Γίνει ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Κράτους» με κεντρικό ομιλητή τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, ο οποίος συνομίλησε με τον Διευθυντή Περιεχομένου της διαΝΕΟσις Θοδωρή Γεωργακόπουλο και απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού.
Τονίζοντας ως βασικό στόχο του υπουργείου τη διαλειτουργικότητα, την ομαλή και συστηματική δηλαδή επικοινωνία των διαφορετικών μητρώων του κράτους, ο Κυριάκος Πιερρακάκης ανέφερε χαρακτηριστικά “Προσπαθήσαμε να φέρουμε πολλές δομές, οι οποίες θεωρήσαμε ότι είχαν κεντρικό, οριζόντιο ρόλο για την ψηφιακή διακυβέρνηση, κάτω από μία ενιαία διοίκηση”-“Λειτουργούμε και σαν τεχνικός σύμβουλος για όλα τα υπουργεία”.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Υπουργός ανέφερε για πρώτη φορά δημόσια την υλοποίηση νέων δράσεων και πιο συγκεκριμένα: με την Ψηφιοποίηση των Πιστοποιητικών Οικογενειακής Κατάστασης, μέσα στον επόμενο μήνα θα έχουν ψηφιοποιηθεί και τα 8 πιστοποιητικά που χρειάζονται για την οικογενειακή κατάσταση σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών. Υπολογίζεται ότι θα αποφευχθούν ως και 6,6 εκατομμύρια επισκέψεις στα ΚΕΠ ετησίως.
Ο Υπουργός προανήγγειλε επίσης τη θέσπιση Μητρώου Διαδικασιών από τη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, η οποία προβλέπει την καταγραφή και τον ορισμό όλων των διαδικασιών του κράτους. Η λίστα θα περιλαμβάνει “τυποποιημένες” διαδικασίες, με σκοπό την ομαλότερη συνεργασία των τμημάτων του δημοσίου και την έγκυρη πληροφόρηση των πολιτών.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον Υπουργό όλοι οι σχετικοί με το Υπουργείο υφιστάμενοι νόμοι που έχουν ψηφιστεί τα προηγούμενα χρόνια (Διαύγεια, νόμοι για Τηλεπικοινωνίες, για Δεδομένα, κλπ.), όπως και νέες ευρωπαϊκές οδηγίες (Κώδικας Τηλεπικοινωνιών, Μεικτά Δεδομένα, κλπ.) θα ενσωματωθούν στον Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ η επικοινωνία με τα ΚΕΠ θα γίνεται πλέον και ψηφιακά, υπό τη μορφή τηλεδιάσκεψης.
Επίσης, συζητήθηκαν οι εξελίξεις σε σειρά θεμάτων όπως η διευκόλυνση της συνέργειας ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, για τα μεγάλα ψηφιακά έργα αλλά και τα κριτήρια προτεραιοποίησης των έργων που γίνονται δεκτά, τα οποία προκύπτουν μεταξύ άλλων από το πλήθος των πολιτών που εξυπηρετούν και το ώριμο υπόβαθρο υλοποίησης.
Αναφορικά με την επίσπευση των δικαστικών διαδικασιών, ο Κυριάκος Πιερρακάκης ανέφερε πως υπάρχει ήδη συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, στο πλαίσιο της οποίας το πρώτο βήμα είναι η έκδοση εγγράφων στα ΚΕΠ, ενώ το πιο φιλόδοξο έργο είναι η ψηφιακή επίδοση δικογράφων.
Σε ερώτηση για τη χρησιμότητα των ανοιχτών δεδομένων για τη λήψη καλύτερων αποφάσεων, μεταξύ άλλων παραδειγμάτων ο Κυριάκος Πιερρακάκης ανέφερε την άμεση πρόσβαση σε ανωνυμοποιημένα δεδομένα για τη διέλευση των αυτοκινήτων από τα διόδια, ένα εργαλείο που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας για να έχει στοιχεία για την κίνηση σε πραγματικό χρόνο.
Μιλώντας για παραδείγματα απλούστευσης διαδικασιών μέσω ψηφιοποίησης, όπως η γέννηση ή η απώλεια προσώπου και τα ειδικά αιτήματα στον ΕΟΠΥΥ, τόνισε πως μια γέννηση έως τώρα απαιτούσε τέσσερις επισκέψεις σε υπηρεσίες του δημοσίου, ενώ τώρα πραγματοποιείται με δύο SMS.
Πολλά από αυτά τα θέματα είχαν καταγραφεί και σε σχετική μελέτη της διαΝΕΟσις το 2018.
Αναφορικά με τις ηλεκτρονικές ταυτότητες και την ταυτοποίηση των πολιτών διευκρινίστηκε από τον Κυριάκο Πιερρακάκη ότι “το ΑΦΜ θα μετονομαστεί μέσα στο καλοκαίρι και θα λέγεται ΠΑ, Προσωπικός Αριθμός” ενώ η πλήρης αναπροσαρμογή θα συμπέσει με την έκδοση ηλεκτρονικών ταυτοτήτων, σε ενάμιση-δύο χρόνια από σήμερα.
Σημαντική ήταν επίσης η αναφορά στα θέματα των ψηφιακών δεξιοτήτων και της ευρυζωνικότητας στην Ελλάδα. Η χώρα μας βρίσκεται πολύ χαμηλά στους σχετικούς ευρωπαϊκούς δείκτες. Σύμφωνα με τον Υπουργό, με την πρωτοβουλία nationaldigitalacademy.gov.gr το υπουργείο δημοσίευσε 100 μαθήματα με στόχο τη βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων, ενώ πρόκειται να δημοσιεύσει και ένα αυτοδιαγνωστικό τεστ. Σχετικά με την ευρυζωνικότητα, τρέχει το πρόγραμμα Ultrafast Broadband που θα καλύψει 800.000 γραμμές στις απομακρυσμένες “λευκές περιοχές”, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών νησιών, όπου θα εγκατασταθεί οπτική ίνα. Τέλος, θα δημοπρατηθεί το φάσμα 5G μέχρι το τέλος του χρόνου.
Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Κυριάκος Πιερρακάκης διαβεβαίωσε, πως το υπουργείο μεριμνά για την προσέλκυση κινηματογραφικών παραγωγών και την έκδοση οδηγιών για χρήση δημόσιων χώρων σε γυρίσματα από αλλοδαπούς και ημεδαπούς καλλιτέχνες.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συζήτηση εδώ,