Οι ζημιές που ανακοίνωσε για το 2017 η Εθνική Τράπεζα ήταν μεγαλύτερες του αναμενόμενου, αναφέρει η Morgan Stanley, λόγω των αυξημένων προβλέψεων, ενώ το δ’ τρίμηνο τα καθαρά έσοδα από τόκους ήταν χαμηλότερα κατά 3% σε τριμηνιαία βάση καθώς τα οφέλη από τα κόστη χρηματοδότησης δεν ήταν αρκετά για να αντισταθμίσουν την απομόχλευση των δανείων.

Επίσης, το κόστος του ρίσκου το δ’ τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 1,9% έναντι του 1,3% που προέβλεπε η Morgan Stanley, με την κάλυψη να αυξάνεται κατά 66 bps σε τριμηνιαία βάση.

Η Εθνική ανακοίνωσε την επίπτωση του IFRS 9, η οποία φέρνει το pro forma fully loaded CET1 του Ιανουαρίου 2018 στο 16,3%, έναντι της συνολικής απαίτησης (SREP) για το 2018 που είναι 12,875%.

Με την κάλυψη των εγχώριων NPEs στο 61% μετά την υιοθέτηση του IFRS 9, η διοίκηση της τράπεζας σηματοδότησε την επιστροφή σε πιο ομαλά επίπεδα κόστους του ρίσκου, και στην κερδοφορία το 2018.

Όπως αναφέρει η Morgan Stanley, η Εθνική  θα πάει στα stress tests της ΕΚΤ με CET1 περίπου 5 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα απ’ ό,τι το 2015, με την κάλυψη των NPEs 16 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα.

Οι μακροοικονομικές υποθέσεις είναι λιγότερο τιμωρητικές απ’ ό,τι το 2015, ωστόσο ο «άγνωστος» θα είναι το IFRS 9, δεδομένου ότι 1) αυτό θα είναι το πρώτο stress test που θα ενσωματώνει τα μοντέλα αυτά και 2) οι ελληνικές τράπεζες θα είναι οι πρώτες από τις ευρωπαϊκές που θα δοκιμάσουν τα μοντέλα αυτά.

Η Morgan Stanley διατηρεί αμετάβλητη τη σύσταση “equalweight” και την τιμή-στόχο των 0,40 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here