Η Ασία θα απορροφήσει για πρώτη φορά το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως έως το 2025.

Η Αφρική θα συνεχίζει να καταναλώνει πολύ λιγότερο από το ποσοστό της στον παγκόσμιο πληθυσμό.

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), μεγάλο μέρος της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ασία θα γίνει από την Κίνα που μετρά 1,4 δισ. πληθυσμό.

Το ποσοστό της Κίνας στην παγκόσμια κατανάλωση θα αυξηθεί από το 25% που ήταν το 2015 στο 30% μέχρι τα μέσα αυτής της δεκαετίας, ανέφερε ο IEA. 

Keisuke Sadamori, Διευθυντής Ενεργειακών Αγορών και Ασφάλειας του IEA.
  • «Η Κίνα θα καταναλώνει περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από ό,τι η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ινδία μαζί», δήλωσε ο Keisuke Sadamori, Διευθυντής Ενεργειακών Αγορών και Ασφάλειας του IEA.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν αβεβαιότητες σχετικά με την κινεζική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας καθώς η χώρα χαλάρωσε πρόσφατα τους αυστηρούς περιορισμούς για τον κορωνοϊό και η πλήρης έκταση των οικονομικών επιπτώσεων παραμένουν ασαφής.

Από την άλλη, η Αφρική, η οποία φιλοξενεί σχεδόν το ένα πέμπτο των σχεδόν 8 δισ. κατοίκων του κόσμου, θα αντιπροσωπεύει μόλις το 3% της παγκόσμιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας το 2025.

  • «Αυτό και ο ταχέως αυξανόμενος πληθυσμός σημαίνει ότι εξακολουθεί να υπάρχει τεράστια ανάγκη για αυξημένη ηλεκτροδότηση στην Αφρική», είπε ο Sadamori.

 

Η έκθεση του IEA προβλέπει επίσης ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα έχουν σημαντική συμμετοχή  στο μίγμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

 

Εκτιμάται μάλιστα ότι η πυρηνική ενέργεια και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, θα συνεισφέρουν σημαντικά στην αύξηση της παγκόσμιας παροχής ηλεκτρικής ενέργειας τα επόμενα τρία χρόνια, κάτι που θα αποτρέψει σημαντική αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τον τομέα της ενέργειας