Μπορεί ο δείκτης «κόκκινων» δανείων να μειώνεται, ανοδική, ωστόσο, είναι η πορεία των stage 2 δανείων, γεγονός που προκαλεί… πονοκέφαλο όχι μόνο στις τράπεζες, αλλά και στην επόπτη. 

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) σε επίπεδο ευρωζώνης υποχώρησε στο 2,3% τον Δεκέμβριο του 2022 σε σχέση με το 2,6% στο τέλος του 2021. Από την άλλη πλευρά, το ποσοστό των εξυπηρετούμενων δανείων που παρουσιάζουν σημαντικά αυξημένο πιστωτικό κίνδυνο σε σύγκριση με την αρχική αναγνώριση (stage 2 loans) επί του συνόλου των δανείων αυξήθηκε το Δεκέμβριο του 2022 σε 9,6% από 9,1% το τέλος του 2021. 

Στις ελληνικές τράπεζες το ποσοστό των εξυπηρετούμενων δανείων που παρουσιάζουν σημαντικά αυξημένο πιστωτικό κίνδυνο σε σύγκριση με την αρχική αναγνώριση (stage 2 loans) επί του συνόλου των δανείων παρέμεινε αμετάβλητο το Μάρτιο του 2023 σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2022 (10,7%), με την ΤτΕ, ωστόσο, να κρούει «καμπανάκι». «Η αξιοσημείωτη βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού τα τελευταία έτη δεν θα πρέπει να οδηγεί σε εφησυχασμό, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο δείκτης ΜΕΔ παραμένει σημαντικά υψηλότερος από το μέσο όρο των τραπεζών της ευρωζώνης», σημειώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Κατά τη διάρκεια του α’ τριμήνου του 2023 παρατηρήθηκε καθαρή εισροή νέων ΜΕΔ σε όλα τα χαρτοφυλάκια δανείων, καθώς ο συνδυασμός αυξημένων επιτοκίων και πληθωρισμού φαίνεται ότι επηρέασε τη χρηματοοικονομική κατάσταση ορισμένων επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Ενδεχόμενη επιδείνωση της οικονομικής δραστηριότητας δύναται να ασκήσει αυξητικές πιέσεις στο κόστος πιστωτικού κινδύνου μελλοντικά». 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ