Πολλά δάνεια δεν χορηγούν, η υψηλή ρευστότητα τους επιτρέπει να διατηρούν χαμηλά τα επιτόκια καταθέσεων αλλά τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επιτρέπουν στις εμπορικές τράπεζες της χώρας να διατηρούν σε υψηλά επίπεδα τα “έσοδα από τόκους“…

Τα έσοδα από τόκους θα φτάσουν ακόμη και τα 2,5 δισ. ευρώ για τις συστημικές τράπεζες της χώρας, μόνο για το τρίτο τρίμηνο του 2023.

Αν και κάπου εδώ οι τόκοι για τις ελληνικές τράπεζες σταθεροποιούνται, μιας και ο τρέχον κύκλος αυξήσεων ολοκληρώθηκε, τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα και όχι μόνον – αντιστοίχως και τα ευρωπαϊκά- έχουν επιτύχει εκπληκτικά μεγέθη σε ό,τι αφορά τα έσοδα από τόκους.

Θα εκπλήξει, αναφέρουν τραπεζικοί παράγοντες, και το τρίτο τρίμηνο των τραπεζών που θα ξεκινήσει να δημοσιοποιείται στις αρχές Νοεμβρίου παρά το γεγονός πως οι τράπεζες δυστυχώς έχουν αρνητική πιστωτική ανάπτυξη, καθώς τα υψηλά επιτόκια καθήλωσαν τη ζήτηση για δάνεια.

  • Σε ό, τι αφορά το 3ο τρίμηνο οι εκτιμήσεις μιλούν για έσοδα από τόκους που θα ξεπεράσουν τα 2,5 δισ. ευρώ με ευκολία ενώ για ολόκληρη τη χρονιά υπολογίζεται πως τα αντίστοιχα έσοδα θα είναι περί τα 9 δισ. ευρώ δεδομένου πως και το 4ο τρίμηνο θα κινηθεί στα επίπεδα του τρίτου τριμήνου.

Την ίδια στιγμή η διαχείριση είναι να μην αυξάνονται– επαρκώς τουλάχιστον – τα επιτόκια καταθέσεων, στοιχείο το οποίο περιορίζει αισθητά το κόστος αυτό. Ωστόσο, αυτό που φαίνεται να διαμορφώνει το κλίμα είναι η προβληματικότητα στην πιστωτική επέκταση.

Οι τράπεζες στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν κάπως την κατάσταση αυτήν επικεντρώνουν στα διεθνή κοινοπρακτικά δάνεια και στα δάνεια του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης RRF που είναι και τα μόνα τα οποία κινούνται κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ