Σφίγγει την περίμετρο προστασίας, το Υπουργείο Οικονομίας και περιορίζει τον αριθμό των επιλέξιμων επαγγελματιών στη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα που δημιουργούν οι τράπεζες για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων.

Με τις επί τα χείρω αλλαγές της τελευταίας στιγμής για τα επιχειρηματικά δάνεια ως προς την τροπολογία που εγκαινιάζει την διάδοχη κατάσταση του νόμου Κατσέλη περιορίζεται ακόμη περισσότερο ο αριθμός των επιλέξιμων δανείων.

Μετά από απαίτηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης κατέθεσε νομοτεχνική βελτίωση με την οποία μειώνεται το υπόλοιπο των επιχειρηματικών δανείων, από τις 130.000 ευρώ στις 100.000 ευρώ, για να μπορεί ο δικαιούχος να ενταχθεί στη νέα ρύθμιση.

Έτσι, διαμορφώνεται μια ξεκάθαρη διαφοροποίηση μεταξύ των επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων, καθώς τα πρώτα εμφανίζουν μειωμένο ύψος στην αξία του ακινήτου (175.000 ευρώ αντί για 250.000 ευρώ), καθώς και στο υπόλοιπο οφειλής (100.000 ευρώ αντί για 130.000 ευρώ).

Με δεύτερη ….νομοτεχνική βελτίωση, αποσαφηνίζεται πως ως εμπορική αξία του ακινήτου λογίζεται αυτή που έχει καταχωρηθεί στα βιβλία των τραπεζών, όμως διευκρινίζεται πως ο αιτών μπορεί να αποδείξει πως η εμπορική αξία της κύριας κατοικίας είναι διαφορετική.

Ο κ. Δραγασάκης παραδέχθηκε ότι η αλλαγή δεν γίνεται από επιθυμία, αλλά από ανάγκη ‘‘για να διασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις να προχωρήσουμε μπροστά’’, παραπέμποντας ουσιαστικά στην αναγκαία συναίνεση των δανειστών.

Τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών αναμένεται να βρεθούν τη Δευτέρα στην Αθήνα για έναν πρώτο γύρο διαβουλεύσεων, στις οποίες κυρίαρχο θέμα θα είναι και οι λεπτομέρειες εφαρμογής του πλαισίου για την α’ κατοικία, οι οποίες θα καθοριστούν με υπουργικές αποφάσεις.

  • Δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών στο ζήτημα του διάδοχου σχήματος του νόμου Κατσέλη, δήλωσε χθες στις Βρυξέλλες ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τον οποίο βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις και όλα θα κριθούν μέχρι το Eurogroup της 5ης Απριλίου στο Βουκουρέστι.

Νωρίτερα, χθες το μεσημέρι, το πλαίσιο είχε δώσει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος περιέγραψε τις αλλαγές, λέγοντας πως στην κυβέρνηση υπάρχει το άγχος για πως θα γίνουν οι προβλέψεις των τραπεζών σε ένα ενδεχόμενο δυσμενές σενάριο.

  • «Πώς μπορεί να περιορίσουμε την περίμετρο για να έχουμε σιγουριά, ότι δεν θα υπάρχει μεγάλο ρίσκο για περαιτέρω προβλέψεις. Για το λόγο αυτό θα υπάρχει νομοθετική βελτίωση που αλλάζει κάποιους αριθμούς και περιορίζει την περίμετρο για τα επιχειρηματικά δάνεια», είπε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε: «μετά από αυτό θα έχουμε και το πράσινο φως από την ΕΚΤ»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here